Автор
Woman.bg

Съвети за цветово и стилово оформление на интериора

Днес ще си поговорим по-подробно за съчетанието на различните цветове в интериора, защото то е особено важно и истината е, че правилната комбинация на отделните тонове е значима не само от естетична гледна точка, но и играе съществена роля в начина, по който ще се възприема помещението.

Казваме това, защото с подходящото цветово оформление едно малко помещение визуално ще изглежда доста по-просторно и обратното – с погрешно групиране на отделни тонове дори и голяма по площ стая може да изглежда малка и клаустрофобична.

Затова и изборът на цветове за отделните помещения не може да се направи произволно, само защото един цвят ни харесва. Правилното е да се изходи от предназначението на помещенията, от големината и изложението им.

Интериорни дизайнери разкриват, че най-важно е да се избере един основен цвят, който да господства по количество, и тъй като той ще бъде фон за останалите предмети от обзавеждането не трябва да е интензивен, а по-пасивен. Разбира се, не трябва да се забравят и цветните акценти в жилището, защото те засилват въздействието на основните цветове и оживяват интериора.

Експертите споделят, че стаите, лишени от естествена слънчева светлина, е добре да са решени в по-топли тонове, а южните и югоизточните може да са потопени в по-студени цветове.

В помещения, предназначени за работа и учене, като кабинетни стаи или такива за игра като детски стаи, е препоръчително да се използват цветове от жълтата, червената и оранжевата тоналност, защото от психологическа гледна точка те създават усещане за радост и бодрост.

Затова пък в стаите за почивка, като спални и холни помещения, е редно цветовете да не са интензивни, а по-пастелни - в зелено-синята или бежовата гама.

Друго важно правило е, че между пода и стените трябва да има силен контраст в цветово отношение, като е редно подът да е в по-тъмни и наситени тонове.

Цветът на пода е от значение и при избора на килим, като интериорните дизайнери разкриват, че с подова настилка в светъл и топъл цвят на естествено дърво идеално си кореспондират постелки в есенни и меки тонове.

При ламинат в хладен тон, например в сивата тоналност, визуално изглеждат добре постелки в ярки цветове, сини или такива във виолетово-розовата гама. На тъмни подове пък подхождат бежови-бели, каквито са новите модели килими в любимия ни COMO.

Ако подът е червеникав, килимът трябва да се избира внимателно, заради силния тон на подовото покритие, разкриват експерти. За такъв случай подхождат килими в цвят охра или в зелената гама, като е най-добре да се заложи на малки килимчета вместо на един голям.

Това интериорно решение ще ви позволи и успешно да обособите различни кътчета в помещението. За целта е необходимо единствено всеки килим да обединява обзавеждането и аксесоарите в пространството, в което е разположен. Така умело ще се отдели кътчето визуално, без да се разделя архитектурно от общото помещение. Това правило е особено ефективно за по-големи помещения и стаи с отворен дизайн.



Полезен трик за вписване на килима в интериора е да се подбере такъв с геометрични фигури, като кръгове, квадрати и спирали, които да се откриват в околните мебели или по тапетите, пердетата и осветителните тела.

И като споменахме осветителни тела, няма как да не подчертаем, че за да изглежда цялостният облик на помещението завършен, трябва да се отдели особено внимание и на тях.

Съветваме ви при избора на лампи да вземете под внимание не само дизайна им, но и функционалността им. За трапезарии и холни помещения подходящ избор е полилея, който придава доза изтънченост и характер на всяко помещение. Интересна опция са и предлаганите в COMO висящи от тавана LED-лампи с няколко осветителни тела, които не само изглеждат неподражаемо ефектно, но и осигуряват голямо количество светлина.

Мислете отвъд рамките и подбирайте, и съчетавайте различни източници на осветление, като не е задължително те да са само и едонствено такива, окачени на тавана. Може да си набавите необходимата ви доза светлина и чрез настолни лампи, разположени на масата, на пода или на шкафчето, а също и с LED-лампиони, които създават специфична атмосфера и допълват пространството с интересни форми и цветове. LED-осветлението е вариант и за кухнята. Разположено по дължината на кухненския плот, то е много ефектно и практично решение.