Когато отивате на непланирано пътуване, трябва да сте готови за всякакви изненади. Подбрали сме няколко съвета, с чиято помощ спонтанните пътешествия ще донесат само радост на любителите на риска.

Съвет №1. Когато избирате къде точно да отидете, спрете се на най-простия и неизискващ продължителна подготовка вариант. Няма значение дали дестинацията ще е съседния град или някой европейски плаж - най-важното е да не хукнете неподготвени към екстремни планински маршрути и сухи пустни. Екзотичните пътешествия изискват прецизно обмислен план за действие и не са добра идея за спонтанно пътуване. Основното правило на непланираното пътешествие е "колкото по-просто, толкова по-добре".

Съвет №2. За спонтанни пътувания избирайте дестинации, за които няма да ви трябва виза. Ще се изненадате колко много страни са достъпни за българския гражданин само с гол международен паспорт.

Няколко наистина добри причини да пътуваш сама това лято



Съвет №3. Погрижете се поне за основното си превозно средство. Днешно време чрез интернет можете да закупите или резервирате билети за влакове, автобуси и самолети в цял свят. При това гледайте транспортното средство да потегля късно вечер или рано сутрин - иначе ще изгубите целия ден в път. Ако ще пътувате с личния си автомобил, непременно проверете дали е преминал наскоро технически преглед. Да си купите зелена карта или да си направите застраховка можете и непосредствено на границата.

Най-красивите ресторанти със запленяваща атмосфера в Париж

Съвет №4. Винаги си оставяйте "място за маневриране" - ако случайно по средата на пътя ви се прииска да останете някъде за по-дълго или да посетите място, за което не сте знаели преди, не се лишавайте от това удоволствие. Следвайте маршрутите, които ви препоръчват местните жители и откривайте редица места, които не са посочени в нито един пътеводител. Точно това се иска от спонтанното пътешествие!