Съвременният човек е открил за себе си множество най-различни зависимости. Сега ние може да зависим не само от алкохола и наркотиците, но и от редовните походи по магазините, от компютърните игри и дори от секса.

Под сексуална зависимост, или секс адикция, се разбира такова поведение, когато човек не е способен да контролира собствените си интимни желания, когато се стреми да прави секс толкова често, колкото е възможно, когато всичко това е толкова сериозно, че води до крах на личния живот и кариерата.

Всяка зависимост се характеризира с това, че мозъкът започва да работи с особености – не така, както при другите. С други думи, ако се анализира работата на мозъка при отклонения в поведението, може да се каже наистина ли си имаме работа със зависимост. Точно това са направили изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Четете още: Как точно се влюбват мъжете

Психолозите поканили за изследване 39 мъже и 19 жени на възраст от 18 до 39 години. Всички те първоначално отговаряли на въпроси, които трябвало да разкрият особеностите на сексуалното им поведение, след което започвал експериментът, в който им били показвани различни снимки и едновременно с електроенцефалография били следени реакциите на мозъка им.

Снимките били подбрани така, че да предизвикват най-различни емоции – както приятни, така и неприятни, имащи отношение към различни страни на живота. Едновременно изследователите следели как реагира мозъкът на една или друга картина 300 милисекунди след нейната демонстрация.

Смята се, че именно по такава реакция може да се разбере изпитва ли мозъкът някакви особени чувства към видяното. С други думи, бил ли е на картината обект на зависимост, или не. Такъв метод е използван при изучаването на други адикции, а след това решили да проверят с него и сексуалната зависимост.

Сред участниците в експеримента имало такива, чиито психологически симптоми попадали под определението секс зависимост. Но както пишат авторите в сп. Socioaffective Neuroscience and Psychology, не успели да открият особени реакции на мозъка при демонстрацията на сексуални сцени.

Четете още: Жените се справяме по-лесно с развода

Според Никол Праузе, ръководител на експеримента, секс зависимостта не е нищо друго освен повишено либидо. А повишеното полово влечение все още не се смята за болест, не се съпровожда от изменения в работата на мозъка и напълно се подчинява на съзнателен контрол.

Тоест човек, пристрастен към секса и оплакващ се от зависимостта си към него, по-скоро използва удобно извинение, за да оправдае своята психологическа особеност. Или още по-просто: проблеми с общуването, разбит брак или кариера в случая със секс адикцията са само въпрос на мотивация, ценностни принципи, но не и мозъчна неврохимия или неправилно формирани невронни връзки, пишат от actualno.com.

Впрочем сексуалната зависимост има много привърженици, включително по чисто академични съображения, затова може да се предположи, че е гарантирано бурното обсъждане на получените резултати от учените.