Автор
Woman.bg

Сушито като пътешествие към духа и вкуса на Изтока

“Човек не може да си купи щастие, но може да си купи суши, което е почти същото” гласи надпис пред най-известния суши ресторант в Япония.

За японците сушито е не просто храна, то е форма на живот и изкуство. Удоволствието от него се разпределя поравно между очите, носа, ръцете, небцето и ума, затова всяко отделно ролце е внимателно аранжирано, за да разкрие простотата и естествената красота на живота.

В България суши културата се налага вече 7 години от ресторантите Нарру Sushi. “За нас пресечната точка между суши и щастие, освен в името на заведенията ни, се крие и в създаването на традиция, превръщаща храненето в ритуал, духовно изживяване и екзотично кулинарно пътешествие в рамките на града”, споделя Георги Тодоров, управител на Нарру Sushi в хотел “Маринела” в София.

Наскоро японската градина на Happy Sushi в хотел “Маринела” стана сцена на вече традиционния празник на японската култура и хранене, организиран със съдействието на посолството на Япония и клуба “Приятели на Япония в България”.

Изживяването започва от влизането в единствената за България автентична японска градина със задължителните традиционни елементи – езеро, алпинеум и специфична растителност. Пристъпилите прага й, потъват в атмосферата на страната на Изгряващото слънце и отварят сетивата си за вкусовете, които ги очакват.

Бавното наслаждение на всеки миг е част от философията на Изтока, затова удоволствието от тестването на новите суши предложения на главния готвач Теодор Танков се отлага докато гостите участват в истинска чайна церемония, направена по всички правила на това изкуство, датиращо от векове. Гейши в традиционни кимона поднасят в специални чаши зелен чай, стрит и запарен по стриктно определена технология.

Демонстрацията на оригами, кири-е и юмейхо е следващата стъпка, която отдалечава кулуминацията на вечерта и директно свързва суши и изкуство .

Изработването на фигури от хартия е вече добре познато в България, но създаването на картини от рязана хартия, което е в основата на изработването на японските кимона, изненада гостите и голяма част от тях изпробваха сами уменията си по кири-е в последвалия уъркшоп, докато останалите се наслаждаваха на изкуството на 100-те различни похвати на терапевтичния масаж, познато като юмейхо.

Накрая идва и момента за най-очаквания ритуал – този на тестването на новите видове суши от лятното меню на маестро Танков - един от най-добрите суши майстори, признат не само в България. Част от тайнството на суши културата е, че майсторите никога не издават съставките, които правят вкуса различен. Най-голямото професионално удовлетворение за всеки суши шеф е да поднесе на гостите си своето завършено творение и те да го опитат в мълчание, без да се налага да добавят към хармонията на вкуса абсолютно нищо.

Затова и ние няма да кажем нищо повече от очевидното за трите нови предложения на нашия суши майстор – речна сьомга, риба тон и лаврак – всичко останало за Саке кава, Магуро Ин Ян и Сузуки маки си заслужава да откриете сами.