Сусамовият тахан се получава при смилане на семената на едноименното растение.
Обработката е минимална и се запазва ценният състав на сусаменото семе.
В състава на сусамовия тахан преобладават мазнините, следвани от белтъчините, а най-малко е съдържанието на въглехидратите.
Полезен е, но е силно хранителен: 100 грама тахан ще ви снабди с цели 595 kcal. За сравнение дневната доза калории за жените е 1500-2000, а за мъжете 2000-2500.
Таханът от сусам е признат от народната медицина като еликсир за стомашно-чревния тракт.
Богат е на лесно усвоими растителни мазнини и съдържа незаменими аминокиселини, витамини В, Е, РР и антиоксиданти.
Четете още: Как да ядете повече зеленчуци всеки ден
Поради голямото съдържание на калций се препоръчва при децата - за растежа на костите и мускулната система, а при жените - срещу остеопороза.
Помага при възпаление на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата (външно).
Консумира се намазан на филия, като се смесва с равни части мед. За предпочитане е да се приема сутрин.
снимка: supichka.com