Автор
Woman.bg

Сърцето ѝ бие за голф, а с талант ще покори света! Запознайте се със София Селдемирова (интервю)

София Селдемирова – запомнете това имe!

Тя е само на 15 години, а голфът е най-голямата й страст! Тя определено не е типичното момиче, но е готова да завладее целия свят със своя талант, устременост и амбиция!

Здравей, София, как си? Представи се накратко на читателите на Woman.bg. Кога и как се породи у теб интереса към голфа?

На петнадесет години съм, уча в девети клас и съм в състава на националния отбор на България по голф. Увлякох се сериозно по тази игра, когато бях на десет години. С родителите ми почивахме на Черно море и случайно се оказахме в голф клуб „Блек сий рама”.. Там се запознах с моя първи професионален треньор – Нийл Терли, който ми даде базовата техника на суинга. Той ми помогна истински да заобичам тази игра.

Кое най-много те впечатлява в голфа? Защо се спря именно на този спорт, а не избра друг?

Честно казано, това за мен не беше някакъв осъзнат избор сред различните видове спорт. Пробвах и ми стана много интересно. С времето разбрах колко удивителна е тази игра.

С голф можеш да се занимаваш цял живот – от ранно детство до дълбока старост вие можете да играете с приятели или да се съревновавате сам със себе си, да поставяте пред себе си сериозни спортни цели и задачи или просто да играете в приятна компания на удивително красиви места.

Съревнованията по голф са едни от най-интригуващите и непредсказуеми… Никога не можеш да знаеш предварително как ще завърши турнирът. Понякога даже най-признатите фаворити могат да не попаднат във финалните кръгове, а победител може да стане този, когото въобще не са очаквали.

Кое е най-трудното нещо, с което трябва да се сблъскваш по време на спортен турнир?

Основният проблем, с който аз, както и всички други играчи, се налага да се сблъскваме на спортните турнири е сериозният психологически натиск, с който често трудно можеш да се справиш. Именно с това в до някаква степен се обяснява непредсказуемостта на тази игра. Обичайно турнирът по голф включва три или четири кръга по 18 дупки. Всеки кръг продължава около 5 часа и през цялото това време е необходимо да си концентриран, да съхраниш емоционалното равновесие и увереност в себе си, даже ако нещо не се получава…

Усещаш ли напрежение всеки път да даваш всичко от себе си за всяко едно състезание?

Разбира се! Не само на мен, но и на всеки спортист, много ни се иска да побеждаваме. Нали това е основната цел на едно състезание – да се определи най-силният.

Понякога, преди състезанията, много се вълнувам, че нещо може да тръгне не както трябва, но в същото време, разбирам, че най-главното – това е да се справиш и сам на себе си да покажеш най- доброто, на което си способен, да се научиш на нещо от по-силните и опитни спортисти, да разбереш грешките си и упорито да работиш над тях и тогава успехът задължително ще дойде!

Повечето тийнейджъри имат различни хобита от твоето – ходят на кино, срещат се с приятели, интересуват се от мода... Как успяваш да се концентрираш и какво те мотивира?

Аз практически нямам свободно време, тъй като първата половина на деня прекарвам в училище, а след училище тренирам практически всеки ден. Почивните дни също обичайно прекарвам на голф-игрището… Понякога това е наистина трудно, но тогава си казвам, че ако искаш да достигнеш до нещо по-голямо от другите, то трябва и да правиш повече от тях и това ми дава сили да продължавам напред. Освен това, моето увлечение по голфа открива пред мен и нови възможности – участвайки в международни турнири, аз пътешествам много по различни страни, срещам се с нови интересни хора, много от които вече станаха мои приятели…

България е държава с малко традиции в голфа. Смяташ ли, че ще можеш да промениш това и да се превърнеш в най-добрата българска голфърка на всички времена?

Безусловно, аз ще направя всичко възможно, за да достигна най-високи резултати и дам своя принос в развитието на голфа в България. Аз съм уверена, че голфът в България в бъдеще ще стане истински популярен. През последните няколко години в страната бяха построени няколко голф-игрища на международно ниво и всяка година все повече и повече хора се приобщават към тази забележителна игра и стават нейни поклонници.

Кои са любимите ти български и интернационални голфъри?

Всеки играч, на когото се е отдало да влезе в елита на световния голф, по своему е уникален и от всеки може да се научи по нещо. Един от моите любими играчи е Адам Скот. Неговите техника и умение да се владее за мен са пример. Безусловно и играта на такива именити майстори като Рори Макилрой, Тайгар Уудс, Мишел Уи, предизвикват възхищение у мен.

София в компанията на Ник Фалдо

София и Греъм Макдауъл

По какъв начин обичаш да разпускаш, когато имаш свободно време?

Когато ми се появи свободна минута, обичам да слушам музика. От време на време ходя с моите съученици на ледената пързалка или на разходка заедно с родителите ми.

Списъкът с твоите постижения и награди е наистина впечатляващ (WAGR, 2014 - Bulgarian Ladies Open Champion, Bulgarian Open Championship). С коя награда се гордееш най-много?

За да постигна истински успех, ми предстои да измина дълъг път и всеки успешно изигран турнир ме приближава към целта. Повече от всичко се гордея с това, че поради резултатите от участието ми на Hungarian Open Junior 2014, ми се удаде възможност да стана единствения български спортист, който някога е бил включен в ранглистата на най-силните голфъри – любители на планетата - WAGR. Тогава действително играх добре, но включването ми в световната ранглиста стана за мен истинско събитие. През изминалия сезон взех участие в повече от 10 международни турнира в различни страни – Съединените американски щати, Словакия, Словения, Унгария, Полша и пр. и на мнозинството от тях ми се удаде да влезна в петицата на най-добрите спортисти в своята възрастова група. Също така, за мен беше много важно да стана победител на най-големия международен турнир, който ежегодно се провежда в България - Bulgarian Ladies Open 2014.

За последните 5 години си успяла значително да подобриш играта си. На какво обръщаш най-много внимание и кои качества трябва да притежава един добър голфър?

Голфът – това е игра, която изисква постоянно усъвършенстване. Освен техническите аспекти на играта, за мен все по-важно става развитието на необходимите психологически качества. На първо място, това изцяло да контролирам себе си и своите емоции в стресови условия, а също способността за самоанализ и умение да вземам правилните решения в непредвидени ситуации. В България през последните две години тренирам под ръководството на треньора на националния отбор – Ричард Лейн, който много ми помага да развия всички тези качества.

Няма как да не те похвалим и за отличните ти резултати в училище. Как успяваш да съчетаваш спорта и училището?

Сега голфът и учението са най-важните насоки на моето развитие и аз се старая да дам всичко възможно, за да достигна максимални резултати във всичко, с което се занимавам. Разбира се, с всяка следваща година ми става все по-трудно да съвместявам отличния успех с все по-голямото спортно натоварване, но строгото разписание и контрола от страна на моите родители, ми помагат да се справям.

Кой е любимият ти предмет в училище?

От учебните предмети най-много ми харесват историята и географията. Освен това доста лесно уча чужди езици.

Какъв жанр книги обичаш да четеш?

В последно време чета романите на Рекс Стаут за детектива Ниро Улф и неговия помощник Арчи Гудуин. Също така, когато пътувам, много обичам да слушам аудиокниги.

Безспорно си едно изключително талантливо момиче. Имаш ли други хобита освен голфа?

Освен голфа, аз повече от всичко се гордея с успехите си в училище. За съжаление нямам много време, за да се заема с нещо по-задълбочено. Понякога обичам да рисувам, но за мен това е по-скоро хоби, отколкото сериозно занимание.

Кой ти помага с финансите, договорите и плануването на бъдещи състезания и участия?

Основната част от разходите, свързани със спортната ми кариера, понастоящем лежат върху моето семейство. За да се развива един спортист е необходимо в течение на сезона да взема участие в 12-16 международни турнира, за което, разбира се, са нужни много сериозни материални разходи. Аз съм много благодарна на семейството си, че независимо от всички трудности, те ме подкрепят и ми помагат да продължавам напред. С всички организационни въпроси, свързани с разписанието ми – пътувания, тренировки и турнири, се занимава майка ми.

Доколкото сме наясно, паричните награди за мъже и жени при тениса са почти еднакви. Докато при голфа жените печелят много по-малко отколкото мъжете. Смяташ ли, че това е честно и приемливо?

Откровено казано никога не съм се замисляла сериозно над тези въпроси… Аз съм уверена, че ако човек поставя цел пред себе си и упорито се труди, за да я постигне, той става истински майстор в своята работа и това обезателно ще бъде възнаградено.

Какъв съвет би дала на момичета, които тепърва искат да се научат да играят голф?

Никога не се предавайте и помнете, че даже най-великите играчи са започнали от нулата.

С какво би се занимавала, ако не играеше голф?

Не мога да си представя, но навярно бих искала да работя в сфера, свързана с голфа или някакъв друг спорт… Много ми е интересен маркетингът и е възможно да получа съответното образование и да развивам кариерата си в това направление.

Какво ти харесва най-много в България и какво би променила? Кое е любимото ти българско ястие?

Най-много ми харесва красивата и забележителна природа, мекият климат, доброжелателните хора. Много ми се иска голфът да стане по-популярен и достъпен за всички жители на страната и особено за децата. Що се отнася до любимото ми българско ястие, то ще кажа - пълнени чушки с кайма и ориз.

Ти определено си сериозна заплаха за всички голфъри. Какви са бъдещите ти планове?

Главната ми цел е след няколко години да опитам силите си на European Ladies Tour, а след това да се постарая да пробия и на LPGA Tour, където играят най-добрите спортистки на планетата.

Разбира се, би ми се искало да спечеля поне един от турнирите Major, но за това за сега е още съвсем рано да говоря. Също така планирам да продължа образованието си и задължително ми се иска да следвам в университет, но в какъв точно засега не съм избрала.

Основните ми задачи за 2015-а са - да се постарая да влезна в топ 1000 в световната ранглиста WAGR, достойно да представя България на международните турнири, на които ми предстои да играя в най-близкия сезон и разбира се максимално да усъвършенствам своите технически и ментални игрови умения.

Кое е най-важното нещо, което научи от голфа?

За тези няколко години се научих на много неща, но най-основното е умението по-добре да се контролирам и да не се предавам дори и в най-трудните ситуации. Засега не винаги ми се получава, но съм уверена, че ще се справя и това умение ще ми е полезно не само в голфа, но и през целия ми живот.

Опиши се с 3 думи.

Това не е лесен въпрос… Аз бих се описала със следните три думи – оптимизъм, целеустременост, успех.