Крис Буркард определено е един от най-добрите сърф фотографи в света. Той успява да улови моменти, които се запечатват в паметта. Със снимките си Крис излиза от шаблона на хавайските плажове, бордшортите и шарените ризки и ни показва нови, необичайни гледни точки и вълни.

Крис е превърнал снимането на нетипични сърф дестинации в част от живота си. Негов коронен номер са снимките на непопулярни спотове – като смразяващите брегове на Исландия. Крис улавя странен, красив сърф спектакъл в извънземни пейзажи от ледени късове, снежни лагуни и черни плажове.

Четете още: Идея за романтична почивка: Thorngrove Manor

Освен девствени за сърф вълни, исландските брегове предлагат и уникално фотографско предизвикателство. Както казва Крис, там непрекъснато трябва да се бориш, за да хванеш добрите моменти с фотоапарата си. В Исландия крайните северни ширини карат дневните и метеорологични условия да са в постоянен поток и ако условията не те устройват, често трябва дълго да чакаш момента за снимка.

Всяко пътешествие по крайбрежието на Исландия носи опит, богат на широки, открити пространства и дълги вълни. Когато човек пътува из Европа и САЩ, той неминуемо среща ограничения под формата на огради, дворове, стени, знаци, навсякъде е пълно с граници. Исландия обаче е осезаемо отворена и чакаща да я опознаеш. Един от любимите плажове на сърфистите-авантюристи според Крис е плажът Йокусарлон, разположен близо до околовръстния път на Исландия, който обикаля цялата островна държава. Има много малко места по света като Йокусарлон, където човек може да намери лед на плажа и да влезе да кара сърф. С температури на водата, клонящи към 4 градуса през повечето време, Исландия е място само за тези, които имат смелостта да оценят красотата ѝ. Сърфистите там са облечени в дебели неопрени и плуват с дъските си между ледени късове. А най-добрите вълни излизат по време на внезапни снежни бури…

Емоциите, запечатани в снимките на Крис, са захранвани от моменти на блаженство, провокирано от взаимодействието с природата и приключенията. Основната муза на Крис е океанът. Със своите снимки „извън времето“, той прави фотографски отпечатъци на сложната същност на океана, използвайки сърфа като инструмент.

В работата си Крис непрекъснато търси диви, отдалечени дестинации и нестандартни пейзажи, в които човекът със своята дъска е в контраст с природата. Сред любимите сърф дестинации на фотографа са Исландия, Чили, Аляска, Куба, Норвегия.

Крис Буркард е на 27 години и вече се е утвърдил като един от най-добрите сърф фотографи в света. В момента работи като главен фотограф на Surfer Magazine, участва редовно в различни международни издания и проекти на Patagonia, както и в проектите на няколко други компании.

Крис има издадени две книги – една съвместно с неговия приятел Ерик Содеркуист, озаглавена “The California Surf Project” (2006), и “Plight of the Torpedo People”, съпровождаща филма за бодисърф на Patagonia “Come Hell or High Water” (2012).

Източник: 360mag.bg