Идеята да се поставят диагнози чрез сънищата не е от вчера. Тя принадлежи на великия Аристотел, който е смятал, че нищо в природата не е случайно. Съвременната наука доказва част от неговите предположения.

Оказва се, че преди едно заболяване да се е проявило, то вече влияе върху сюжетите на сънищата. А колкото по-тежка е болестта, толкова по-често тя се "появява" насън, твърди екип от психоаналитици от САЩ.

Дълго преди човек да го заболи крак, ръка или сърцето, тази болка се появява, като легне и се унесе. Анализът на сънищата може да определи проблемите, които ни очакват в близко бъдеще, категорични са авторите на изследването.

Според наблюденията им човек сънува "обичайните" простудни заболявания два дни предварително, по-сериозните (като гастрит, хипертония, стенокардия) - 2 месеца по-рано, а завършващите с фатален край болести (злокаче­ствени образувания) - 1-2 години преди те да са се появили.



Как да ги разгадаем? Ето най-типичните сънища и за какво свидетелстват те според наблюденията на американските специалисти.

- Грози ви заболяване на бели дробове, когато човек потъва, задъхва се, застрелват го на тясно, клаустрофобично място или стоварват огромна тежест върху него. Всичко това се съпровожда с усещане за тревога и страх.

- Оплакване от гръбначния стълб ще имате, ако влачите насън непосилни тежести. Чувства парене и други неприятни усещания в областта на гърба.

- Заплашват ви вирусни инфекции или грип. Присънват се кавги и скандали. Измъчват ви, а вие напразно се опитвате да се освободите от тираните.

- Организмът иска да ви подскаже, че скоро ще има проблем със сърцето, ако сънувате, че сте затрупани с пръст или сте смъртоносно ранени в сърцето.



- Чака ви болежка в стомаха, когато ви се присънва отвратителна храна. А вие по неясни причини трябва да я изядете. Преди появата на гастрит може да се сънува развалена риба или пък месо.

В психоанализата домът е един от символите на човешкото тяло. Затова, когато по време на сън се разхождате из различни стаи или се изкачвате от един етаж на друг, можете да тълкувате това като пътешествие из собственото си тяло.

Черните петна по фасадата могат да означават проблеми с външността. Ако наблюдавате как тече от тавана - обърнете внимание на главата си.



Ако насън в хола ви буйстват неканени гости - възможни са неприятности със сърцето. Ако сънувате празен хладилник - незабавно прекратете диетата.

И все пак психолозите съветват редовно да си правите профилактични прегледи, вместо да разчитате само на съня, пише ezine.bg.