Автор
Woman.bg

Стъпка № 1 в грижата за външния вид - Почистване на лицето

Ежедневното почистване на лицето е може би най-важната стъпка в грижите за добрия външен вид. То позволява на порите да дишат свободно и на кръвта да циркулира динамично, кожата изглежда жизнена, здрава и млада, без значение каква е биологичната възраст.

Почистването на лице е задължителна процедура и за мъже и за жени. Препоръчителна е за всеки тип кожа и всяка възраст.

Кожата на всеки човек се нуждае от постоянни грижи, които да спомогнат за запазване на нейното здраве и свежест.

Неблагоприятната екологична обстановка, въздействието на природните фактори (вятър, студ, дъжд и т.н.), климатиците в помещенията и редица други фактори допринасят за замърсяване на кожата с вещества, които много трудно могат да бъдат измити с вода.

Някои от тях проникват дълбоко в порите и по кожата се образуват пъпки. От този проблем може да се избавим, само ако се грижим за почистването на лицето си. То може да стане както в козметичен салон, така и в домашни условия.

Професионалното почистване на лицето най-общо е три вида:

Най-разпространената процедура е механичното почистване, което се извършва с пръсти, завити в стерилна салфетка. Под въздействието на парата порите се разширяват, козметикът премахва пъпките, а след това за успокояване на кожата прави специални маски.

Основният недостатък на тази процедура е нейната болезненост (особено при чувствителна кожа).

Четете още: Есенният грим на Таня Бър (видео)

Втората разновидност е вакуумно почистване. То е аналогично на механичното, но не се извършва с ръце, а със специална вакуумна тръбичка, в която се създава област на понижено налягане. По този начин мастните наслоения буквално се “засмукват” от порите. Тази процедура е подходяща най-вече при незначителни замърсявания на порите и при малко количество пъпки.

Ултразвуковото почистване е една от най-популярните и ефективни процедури в съвременната апаратна козметология за почистване и подмладяване на кожата на лицето. С помощта на ултразвук, лицето се почиства от дълбоките замърсявания, мъртвите рогови клетки, комедоните и излишното омазняване.

Този тип почистване е безболезнено и за разлика от механичния метод, не оставя върху кожата видими следи като подуване или зачервявания. Едно от основните преимущества на ултразвука е, че този вид пилинг отстранява само мъртвите клетки, без да травмира младите и новите.

При ултразвуковия пилинг се осъществява дълбоко почистване на кожата, благодарение на което се подобрява естественото й овлажняване. В резултат от нежното въздействие на процедурата, горният слой на епидермиса се обновява, а кожата става мека, свежа и подмладена.

Ултразвуковият пилинг тонизира мускулите на лицето, оказва „лифтинг” ефект и масажира тъканите на клетъчно ниво. Процедурата активира обмяната на веществата, усилва регенерацията на тъканите и стимулира производството на колаген и еластинови фибри.

Показания за почистване с ултразвук:

мазна и смесен тип кожа;
акне;
сив цвят на лицето;
разширени пори;
пигментни петна.

Противопоказания:

кожни заболявания (екзема, херпес и др.);
остри инфекциозни заболявания;
отоци на лицето (както злокачествени, така и доброкачествени);
след химически пилинг;
по време на бременност.

Разновидност на процедурата е химическото почистване с помощта на фруктови киселини. В този случай върху кожата са нанася маска с повишено съдържание на гликолова киселина, която спомага за отварянето на порите. След това върху лицето се поставя смес с по-високо съдържание на киселината, която затопля клетките, омекотява и частично разтваря мастните наслоения. Заключителният етап на процедурата е нанасянето на успокояваща маска, която стяга порите. Липсата на травматичност и бързото възстановяване са основните предимства на този метод за почистване на кожата.

Четете още: Три съвета за секси устни