Студът може да помогне за отслабване, превръщайки "лошите" мазнини в "добри", пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване, публикувано в сп. "Molecular Cell".

Авторите му от Калифорнийския университет са установили, че излагането на студени температури предизвиква формирането на новооткрит протеин, наречен Zfp516, който преобразува бялата мазнина в изгаряща калориите кафява мазнина.

Бялата мазнина складира енергия и причинява натрупване на тегло. Кафявата мазнина действа като "пещ" за изгаряне на енергия и поддържа телесната топлина, обясняват специалистите. Авторите на настоящото изследване са направили експерименти с мишки, част от които с налични високи нива на протеина, а останалите - с ниски. И двете групи гризачи били подложени на диета, изобилстваща от мазнини. Изследователите са установили, че мишките с високи нива на протеина Zfp516 са натрупали с 30 процента по-малко тегло в сравнение с останалите, съобщава БТА.

Четете още: 9 основни причини за напълняване след започването на връзка

"Кафявата мазнина е активна и използва калориите, за да поддържа телесната топлина. Тя изгаря мазнините и глюкозата. Ако успеем да "впрегнем" това й свойство, може да го използваме в борбата срещу излишните килограми и диабета", пишат изследователите.

Авторите напомнят, че тъй като съвременният човек живее в контролирана температурно среда, количеството на кафявата мазнина в тялото намалява.