Ще попитате, какво изобщо значи „добър секс“. Представете си страстен, възбуждащ, интимен, пламенен, освободен и изпълнен с еротика акт. Този, който спира да се случва скоро, след като новодомците започнат съвместния си живот. Не онзи, с цел репродукция или „изпълване със смисъл“. Не ги бъркайте. Защото, както казва известният семеен терапевт Естер Перел, секс и еротика не са едно и също нещо!

Сексуалното въодушевление също така изисква да не се тревожим. „Грижата за другия е най-големият убиец на страстта“, казва Перел. В книгата си „Възбуда“ психоаналитикът Майкъл Бейдър обяснява, че интимността идва със засилена загриженост за добруването на другия, което включва и страха да не го нараним. Но преследването на удоволствието е свързано с определено ниво на егоизъм. Някои хора не могат да си позволят подобен егоизъм, понеже се чувстват твърде отговорни за любимия. Самата загриженост затруднява човек да се фокусира върху собствените си нужди, да се чувства спонтанен, сексуално жив и безгрижен.



Излиза, че сексуалността не се подчинява на законите, които поддържат мира и хармонията между партньорите. „Неговото грижовно внимание ме кара да се чувствам сигурна. Но когато се замисля с кого искам да спя, сигурността е последното, което бих потърсила“, казва една от клиентките на Перел, а известната авторка й отговаря: „Всичко е много любовно и уютно, само че не е сексуално. Вие сте заместили чувствената любов с нещо друго.“

Сексуалният терапевт Дагмар О‘Конър го нарича „удобна любов“. Клиентката на Перел използва друго определение: „като памучна нощница“.

Памучната нощница се радва да знае всичко за теб; копринената има нужда от мистерия. Любовта обича да смалява разстоянията между мен и теб, докато желанието се подсилва от тях. Ако интимността нараства с повторенията и взаимното опознаване, еротиката изстива от този сюжет. Тя процъфтява в мистериозното, новото, неочакваното.

Или, както пише Перел:

„Любовта е в това, да имаш; желанието е в това, да искаш. Но много често, докато усядат в комфорта на любовта, двойките спират да подклаждат пламъка на желанието. Забравят, че огънят има нужда от въздух.“

Дайте си го в големи глътки. И използвайте времето, освободило се само за вас, за да развиете своята еротичната интелигентност. Под нея Перел има предвид създаването на дистанция и вдъхването на живот на това отворило се пространство. Пространство – физическо, емоционално и интелектуално – което принадлежи само на вас! Не всичко е необходимо да бъде разкривано. „Всеки трябва да знае как да отгледа своя тайна градина“, казва Перел в лекция за TED Talks, в която споделя наблюденията си върху това, какво възбужда хората по света, и как пътищата, по които се заражда желанието у всеки от нас, се формират още от детството.

Източник: БГНЕС