Свързвамe началото на лятото със сезона на черешите. Малки, сладки, ароматни и сочни - едно нежно изкушение.

Възползвайте се максимално от ползите и насладите на този вкусен плод!

Черешов шейк

Продукти: 500 гр череши, 1 с.л. кафява захар, течна сметана, 1 лимон

Начин на приготвяне: Oставете един плод за украса. На останалите отстранете костилките и пасирайте заедно със захарта. Разрежете лимона, отделете един резен за украса, а от останалото изстискайте сока и добавете към сместта. Изсипете я във висока чаша и я допълнете със сметана. Отгоре украсете с череша и резен лимон.

Щрудел с череши

Продукти: 500 гр череши, 50 гр захар, 200 мл вода, натрошени бисквити, канела, пудра захар, 500 гр бутер тесто

Начин на приготвяне: Черешите се почистват от костилките. Слагат се в тенджера с водата и захарта и се оставят да врат за 10 минути. Бутер тестото се разстила върху кърпа, която предварително е набрашнена. Върху тестото се ръсят натрошени бисквити, като се оставя ивица в края. Поръсва се с канела и се нареждат черешите.



Тестото се навива на руло, подвива се в краищата, за да не излезе сместа. Слага се в подходящ съд, застлан с хартия за печене или намазан с олио и поръсен с брашно.

Пече се на 180 градуса за около 25 минути. След като се опече, докато е още топъл, се поръсва с пудра захар. Сервира се студен.

Салата с пиле и череши

Продукти: 2 пилешки филета, 1 зелена салата, 100 гр череши, 2 с.л. мед, 50 гр фета сирене, 1 ч.л. смлян хрян, 2 с.л. сок от лимон, щипка черен пипер, щипка сол

Начин на приготвяне: Пилешките филета се нарязват на едри парчета и се запичат на оребрен тиган. В салатена купа се нареждат големи късове свежа зелена салата и върху тях се поставят парчетата пилешко. Черешите се измиват и се отстраняват костилките.
Получените половинки се добавят отгоре в салатата.

В блендер се смесват медът, сиренето, хрянът, сокът от лимон и подправките. Салатата се сервира и поднася, полята с получения дресинг.

Мъфини с череши

Продукти: 2 ч.ч. бяло брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.ч. пудра захар, 350 гр череши, 1 опаковка ванилия

Начин на приготвяне: Олиото, яйцето, захарта и киселото мляко се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на еднородна смес. Брашното, бакпулверът и ванилията се смесват и пресяват в купа. Прибавят се към вече разбитата яйчена смес и всичко се разбърква много добре. Прибавят се почистените от костилките и нарязани на половинки череши.

Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които са предварително намаслени или в тях за поставени хартиени кошнички.

Мъфините се пекат в предварително загрята фурна при 180 градуса за около 30 минути. Преди да се извадят от формичките, се оставят леко да се охладят.

Източник: dete.bg