Жените започват да се тревожат за бръчките си на 24 години, но появата на тънки линии по кожата на лицето смущава представителките на нежния пол още преди това, тъй като те започват да си купуват продукти за подмладяване още от 21-годишна възраст.

Допитването сред 2000 дами, осъществено от козметичната компания CACI, повдига въпроса дали е нужно дамите да се безпокоят за бръчките от толкова ранна възраст.

Отговорът на експертите е да. "Никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да мислите за защита, подновяване и поддържане на кожата", казва дерматологът д-р Ник Лоу.

"От 20-годишна възраст ние автоматично започваме да остаряваме. Това е факт", допълва д-р Жан-Луи Себаг. Но в 20-те си години жените трябва да полагат усилия да ограничат щетите, а не да спрат времето.

"Предотвратете щетите, не се борете с тях", съветва доктор Майкъл Праджър. Той съветва 20-годишните жени първо да се въоръжат с антиоксиданти и в същото време да ограничават щетите, като намалят типични за тази възраст навици като излагане на слънце, прекаляване със захар, безсънни нощи, пушене и алкохол.

"Посланието на Британсата асоциация на дерматолозите е, че най-добрият начин за избягване на бръчките е избягването на слънцето и използването на слънцезащитен крем или овлажнител за предпочитане всеки ден", казва д-р Таби Лесли, говорител на асоциацията.

"И ако започнете през 20-те години, можете да постигнете огромна разлика. Аз съм впечатлена от резултатите. Ако не можем да накараме младите жени да използват слънцезащитен крем заради страх от рак на кожата, може би сега ще успеем да ги накараме да го използват заради страх от бръчки, това е добра стъпка", допълва тя.

"Започнете да мислете за грижи за кожата, особено защита от слънце, възможно най-рано. Изберете слънцезащитни кремове с добра формула и си създайте добри навици за почистване на кожата наред със здравословна диета и ще видите ползите в идните години. Ако пренебрегнете тези фактори, ще остареете по-бързо", обобщава д-р Лоу, цитирана БГНЕС.