Терминът „сексуална анорексия“ се популяризира от сексолога д-р Патрик Карнс, с който той обяснява продължителното и осъзнато отказване от секс , проблемите с еректилната функция при мъжете, изпитването на срам и неприязън към всичко, носещо сексуално значение, страх от интимност и т.н.

Сексуалната анорексия е проблем на все повече млади жени и мъже. На какво, обаче, се дължи сексуалната анорексия?

Сексът днес е навсякъде

Порнографски материали могат да се намерят невъзпрепятствано в интернет, по телевизията, в списанията, дори в рекламни материали. Това пренасищане със сексуална тематика понижава интереса на хората от секса.

Интернет ни обърква

Или по-конкретно редовното използване на социалните мрежи като начин за завързване и поддържане на взаимоотношения. Не малко хора загърбват реалните си отношения в името на виртуалните такива - интересни и неангажиращи. Зад монитора лесно се прикриват комплекси, недостатъци, тайни. Всичко е въпрос на 70% въображение и 30% реалност.

Четете още: Младите правят малко секс

Стара травма

Сексуалните анорексици също може да изпитват срам от сексуалното си минало, да презират голотата и всичко, в което има сексуален подтекст. Обикновено хората, страдащи от сексуална анорексия, започват да отбягват интимния си партньор, да го обвиняват за проблемите във взаимоотношенията им, отказват както секс, така и всякаква интимна близост, стават неспособни да изразяват чувствата си.