Сигурно нищо не плаши жените толкова, колкото перспективата да останат „стари моми“.

На момичетата още от малки им се набива в главата, че за да успеят в живота, трябва да се омъжат и да родят деца. Но далеч не всички успяват да станат любещи майки и любими съпруги. Фотопроектът „Life Once Removed” на Сюзан Хайнц е създаден в защита на самотните жени, станали жертва на обществените стереотипи.

Четете още: Най-ревнивите жени според зодията

На снимките виждате самата Сюзан и нейното „семейство“ - два манекена, които изобразяват мъжа и дъщеря й. Авторката се е опитала да направи пародия на типичното американско семейство – подобни жизнерадостни кадри често се срещаха в САЩ през миналия век.

Четете още: Интересно! Египетски хороскоп

Фотографката признава, че се е захванала с проекта, защото на самата нея й е омръзнало да отговаря на постоянните въпроси защо все още не е омъжена. Околните се държат с нея така, сякаш целият й живот изостава от общоприетия „график“ или пък тя самата е непълноценна. Затова Сюзан Хайнц си взела пластмасово „семейство“ и тръгнала с него на пътешествие.

Снимките на фона на европейските забележителности изглеждат толкова шаблонно, че човек неволно започва да се чуди дали истинският семеен живот наистина се различава много от този измислен свят. На тези семейни снимки виждаме усмивки, развлечения, непринудени пози – всички признаци на приятно прекаран уикенд. Сюзан отбелязва, че човек започва да „позира“, веднага щом види обектива на камерата. Затова задава на зрителите следния въпрос: „За какво живеем живота си – за да изглеждаме добре или за да изпитваме истинско удоволствие?“.

В интервю за издание „Feature Shoot“ фотографката коментира по-подробно своя проект. „Заради очакванията си постоянно имаме чувството, че нещо ни липсва. В моя случай явно ми липсва семейство, или поне си мисля, че именно липсата на съпруг и деца пречи на хората да определят живота ми като благополучен. Реших, че е време да срина този култ, тъй като това засяга не само мен и не само отношението на жените към брака. Проблемът засяга всички, чийто живот не се е стекъл така, както е „трябвало“. Опитвам се да покажа на хората, че е време да се отърсят от остарелите понятия за „успех в живота“ и просто да се наслаждават на всеки изживян ден, без да обръщат внимание на това дали до името им пише „госпожа“ или „доктор““.