Автор
Борислава Крендева

Сръднята - любимото изкушение на суетата.

Думата "обида" произлиза от гръцката дума "σκάνδαλον" (скандалон), която означава онази част от капана за животни, на която виси стръвта примамваща жертвата.

Хората постоянно се подмамват да влизат в капана на обидата, след което се оплакват, че са жертви, неразбрани и незачетени.

Във филма "Адвокат на дявола" има една реплика на Дявола ( Ал Пачино):

"Любимият ми грях е суетата".

Е, сръднята е любимият продукт на суетата.

Дзен притча

"Близо до Токио живеел един велик самурай, който бил вече възрастен и се бил оттеглил, за да обучава младежите в дзен-будизъм. Въпреки възрастта му се носела легендата, че може да разбие всеки съперник. Един ден, един воин, известен с тоталната си липса на скрупули, дошъл при него. Воинът бил прочут с това, че използвал техниката на провокацията: изчаквал противника му да направи първата крачка, възползвал се от направените грешки и контраатакувал внезапно. Младият и нетърпелив воин никога не бил губил битка. Знаейки репутацията на самурая, бил дошъл, за да го разгроми, злепостави и да се прослави. Всички ученици протестирали срещу идеята, но старецът приел предизвикателството.

Всички излезли на площада и младежът започнал да обижда стария учител. Хвърлил няколко камъка по него, заплюл го в лицето, изкрещял всички възможни обиди, обиждал дори предците му... С часове правил всичко възможно, за да го провокира, но старецът останал невъзмутим. Привечер изтощеният и унижен воин се принудил да се оттегли.

Угнетени от факта,че учителят им трябвало да изтърпи толкова обиди, учениците му го попитали:

- Как можахте да понесете това? Защо не влязохте в двубой, пък макар и да бяхте загубили битката, вместо да ни показвате тази страхливост?"

- Ако някои дойде при теб с подарък и ти не го приемеш, чий е подаръкът?

- На този, който го е донесъл - отговорил един от учениците.

- Ами, същото важи и за завистта, гнева и обидите - казал учителя. - Когато не ги приемеш, продължават да принадлежат на този, който ги носи със себе си."