Цепещите се нокти са чест проблем при дамите, които не консумират достатъчно продукти със съдържание на калций и желязо, работят с битова химия без гумени ръкавици, правят си неправилно маникюра и т.н.

Може да има много причини за неприятния ефект, но решението е само едно – да започнете да се грижите добре за ръцете и ноктите си и спешно да вземете мерки.

Най-важното е да анализирате ежедневното си меню, особено през пролетта, когато организмът цяла зима се е лишавал от витамини. Ако не сте вегетарианка, яжте редовно риба, месо, извара и яйца. Тези продукти са богати на белтъчини и калций. Не забравяйте и плодовете и зеленчуците, особено зелените ябълки и морковите. Ако всеки ден пиете по една чаша смесен ябълково-морковен сок, бързо ще възстановите запасите от желязо и витамин А, които укрепват косата и ноктите.

Започнете най-после да ползвате гумени ръкавици в домакинската работа. Разбира се ръкавиците могат да изсушават кожата, но винаги можете да си намажете ръцете с крем, преди да сложите ръкавици. Това във всички случаи ще е по-добре, отколкото да мажете с крем вече набъбналите от водата и препаратите кожа и нокти.

Четете още: Пленителен летен маникюр

Правете си старателно маникюр поне веднъж седмично. Избутвайте кутикулата с дървена, а не с метална пръчица. Оформяйте ноктите с пластмасова пиличка с прахово покритие, а не с метална пиличка. Преди да режете кутикулата и да си пилите ноктите, непременно си направете 5-минутна вана за ръцете с морска сол, капки йод и няколко капки лимонов сок.

За укрепване на цепещи се нокти и овлажняване на кутикулата ползвайте растителни масла (зехтин, бадемово, кокосово масло и др.). Преди лягане нанесете тънък слой от маслото в основата на нокътя с клечка за уши и не го измивайте. Правете това ежедневно цяла седмица и ще забележите резултат.

За цепещи се нокти са полезни маските с лимонов сок и мед. Сместа се втрива в кожата на ръцете и в ноктите. Просто смесете равни части мед и лимонов сок и намажете ноктите и кутикулата. Изчакайте 20 минути, след което измийте с топла вода.

Укрепвайте ноктите и стимулирайте растежа им с отвара от градински чай, лайка, мента и хвощ. Ако си правите 15-минутни вани за ръце в тази отвара сутрин и вечер, ноктите ви ще се възстановят.

По-мързелив начин е да използвате укрепващи лакове, съдържащи витамини, подхранващи вещества и микроелементи.

Полезно е да си правите масаж на пръстите и ноктите с мека четчица с глицеринов или детски сапун. За процедурата можете да ползвате и овлажняващ крем за ръце или зехтин.

Четете още: Три лесни флорални маникюра