Автор
Антония Михайлова

Срам! Как НЗОК ще прецени на кого колко живот му остава?

Поредно абсурдно решение е разписано в новите правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, прието от надзорния съвет на НЗОК. От тях става ясно, че Здравната каса няма да заплаща лечението на хора, засегнати от коварната чернодробна болест, ако прецени, че те няма да живеят дълго... Какво изобщо трябва да означава това?

В правилника категорично е посочено шокиращо становище, според което Здравната касата няма да плаща за онези пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живот поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания или поради злоупотреба с алкохол.

Възмутени членове от Федерация "Български пациентски форум" обявиха новите наредби за геноцид. От Касата пък се оправдаха, че ставало въпрос за скъпоструващо лечение, което трябвало да се предписва само на онези болни, на които действително ще помогне.

Въпросните антихуманни правила са залегнали в изискванията на Здравната каса за лечение на хроничен вирусен хепатит С при пълнолетни. Очаква се те да влязат в сила до 5 дни.

Всичко това само по себе си е не само дискриминация и поредното безумие в българската държава, но и посегателство върху изконното свещено право на всеки човек на лечение и достоен живот до сетните му дни!

Не мога да разбера и друго - как организация като НЗОК ще взема решения, отнасящи се до състоянието и правото на пациентите да бъдат лекувани?! Най-страшното е, че с така обявените критерии Касата би могла да се вживее в опасната роля на "лекуващ орган", което лесно може да доведе до злоупотреби и престъпни действия от страна на организация, чиято функция е далеч от тази да лекува, а още по-малко да избира КОГО да лекува!

Недопустимо е да ти се дава правото да се лекуваш от хепатит С, а в същото време, ако се окаже, че имаш проблеми с бъбреците или сърцето, независимо от това, че си с хепатит С, да се окажеш недостоен за лечение! Излиза, че въпросите и проблемите, засягащи това кой да бъде лекуван, дали да бъде лекуван, кой да живее и кой да умре, ще се решават от счетоводител, а не от лекар. А ако някой чиновник изведнъж реши, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото, видиш ли, скоро ще умреш, и го направи просто ей така, по свое усмотрение... Не е нормално един обикновен чиновник да се разпорежда с твоето здравословно състояние и да преценява колко дълго ще живееш.

Честно казано, цялата работа "рисува" в съзнанието ми грозните образи на онези бродещи сред бойното поле банди от миналото, които без съвест и състрадание са отнемали всичко ценно от умиращите и ранените.

Всичко това мирише на гнило, на разложение и печалбарство на гърба на човешката болка и страдание. На бездушие, примесено с патологична алчност... На ужасяващо несправедливо решение, напомнящо прийомите на мародерство!