Желанието да погълнете целия хладилник през нощта винаги е заредено с опасности за здравето. Освен трупането на килограми, този навик натоварва и обърква организма с нездравословна храна и то в малките часове.

Забравете за мазните и подсладени храни по това време. Това объркващо чувство се дължи на част от мозъка, отговаряща за храносмилателната система.

Ако ядете, докато сте разсеяни или похапвате докато много бързате, няма да забележите качествата на храната (неща като аромат, вкус и консистенция). Всъщност стомахът ви казва, че е пълен, но мозъкът ви, който отговаря за сетивата не забелязва, вашето усилие да се натъпчете с храна, защото не усеща качествата на храната. Следователно, може да се окажете в кухнята посред нощ, точно преди лягане, защото си мислите, че сте гладни, макар това да не е така.

Четете още: Прекалено слаба ли е?

Ще ви дадем няколко съвета как да спрете нощното ровене в хладилника и шкафовете.

На първо място трябва да намалите скоростта, с която ядете и да подхранвате тялото си със здравословни и богати на хранителни продукти. Ако следвате долуспоменатите от нас стъпки ще забравите за лошия навик да похапвате по никое време.

Яжте бавно!

Наясно сме, че повечето хора не отделят много време, за да се хранят качествено и хапват на крак, в асансьора или по стълбите, мъчейки се да закопчаят чантата или якето си. Колко време обикновено отделяте за закуска? Ако ви отнема 5 минути - направете ги 10, а след месец 15! Започнете постепенно да избягвате чувството за претовареност и тежост. Продължавайте да отделяте време при всяка хранене и се наслаждавайте на храната и ястията, които консумирате.

Правете малки почивки

Трудно ви е да се храните бавно по време на обяд и вечеря? Защо не опитате следното трикче: поставяйте вилицата на масата след всяка хапка. Дъвчете бавно и се съсредоточете върху вкуса и аромата на храната. Причината да забавите темпото на хранене е проста – на тялото ви му трябват 15-20 минути, за да сигнализира, че е сито. Когато се тъпчете с най-разнообразна храна, вие не му оставяте достатъчно време да осъзнае дали случайно не е преяло. Когато се храните по-бавно ще усетите, че ви е необходима много по-малко храна, от тази, която досега сте приемали. По този начин дори ще намалите консумираните калории и ще загубите някой друг килограм.

Не яжте пред телевизора или компютъра

Храненето трябва да става само на масата за хранене и никъде другаде! Да, и ние се борим с всички сили да спазваме това правило. Знаем, че е трудно...

Ако се храните пред телевизора няма да забележите качествата на храната, която консумирате и ще пропуснете сигналите, които вашето тяло ви изпраща. Престанете да гледате на храненето като нещо, което трябва да направите. Храненето не трябва да се счита за неудобството и изпълнено дневно задължение, а по-скоро на радостен повод. Не лишавайте тялото си от качествената храна, която заслужава!

Наблягайте на здравословни мазнини, протеини и фибри

Добри източници на здравословни мазнини са: ядки, яйца от свободни кокошки, масло, зехтин, риба и авокадо. Фибри ще намерите в овесената каша, портокали, кафяв ориз, хумус, зеленчуци, малини... Високо протеиновите храни включват чисто месо (без мазнини и тлъстини), кисело мляко, мляко и бобовите храни.

Чаша студена вода

Замислете се колко често и в какви количества пиета вода през деня? И на нас ни се случва да забравяме да приемаме достатъчно течности. Чувството за глад и жажда често могат да бъдат сбъркани. Затова помислете дали наистина се чувствате гладни? Преди да посегнете към сладкото изпийте една чаша вода. Изчакайте 10-15 минути и ако все още сте гладни и не можете да спрете да мислите за сладките изкушение хапнете един банан или друг плод.

Четете още: Кавгите с половинката водят до напълняване

Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!