Който на млади години се движи и е физически активен, намалява риска като възрастен да е с наднормено тегло. Това важи особено за жените, твърдят американски учени.

Обикновено между 40 и 50 г. много хора напълняват. “Трудно е да не качиш килограми с увеличаването на годините”, казва Арлийн Ханкинсън от Северозападния университет в Чикаго.

Четете още: Нямаш мотивация да спортуваш, нали?

За да проучи дългосрочния ефект на редовните упражнения, тя анкетирала 3500 жени и мъже – първо когато били млади и след това в продължение на 20 години. Интересувала я физическата активност – не само спортуването, но и разходките, професиите, свързани с физическо натоварване, и домакинската работа.

Четете още: Идеалният ден за една жена

Резултатът: тези, които се движели регулярно, натрупвали по време на прехода към средната възраст по-малко килограми от по-пасивните. Активните мъже напълнели средно с 2,6 кг по-малко от “колегите” си. При жените ефектът се оказал още по-силен – 6 кг разлика!

Четете още: Отслабване и стягане до Коледа!

За съжаление само 12% от групата се оказали много активни физически. “Редовното движение трябва да се превърне в задължителна част от живота на всеки човек”, казва Ханкинсън.