Автор
Woman.bg

Спортът намалява риска от рак на гърдата с 1/5

Жените на средна възраст, които редовно правят аеробика, ходят на зумба или се упражняват сами у дома, намаляват риска от рак на гърдата, показва ново проучване.

Половин час физическа активност дневно намалява риска от развитие на рак на гърдата с една пета. Учените установили още, че представителните на нежния пол, които са с наднормено тегло са с 50% по-застрашени от болестта, отколкото жените, чието тегло е в нормални за възрастта им граници.

Във Великобритания всяка година се диагностицират 50 500 случаи на рак на гърдата, което стимулира учените да изследват и доказват, че здравословният начин на живот може силно да намали този риск.

Четете още: Тайната на Пипа Мидълтън за секси дупе

Изследователи от Оксфордския университет в продължение на три години наблюдавали 126 000 жени, които са преминали периода на менопауза. Те попълвали подробни въпросници за това колко често се упражняват, какво е тяхното тегло, как се хранят и дали пушат или пият алкохол. Резултатите показват, че жените, които спортуват по три часа седмично, намалят опасността от рак на гърдата с 21%.

Намалявайки мастните клетки в организма, жените понижават нивото на естроген, който стимулира растежа на тумори, което обяснява защо жените с наднормено тегло са по-предразположени към рак.

Четете още: Четирите типа фигури