Искате да посрещнете Новата година стройни, изпълнени с енергия и увереност в себе си?

Не ви остават няколко милиметра, за да закопчаете мечтаната си рокля за празничната вечеря или пък коремчето ви малко стърчи и искате да го приберете? Днес сме ви приготвили една диета, която определено ще ви бъде от полза.

Хранене

Време е да кажете твърдо „не“ на сладкишите, тестените изделия, мазните и пържените храни. Консумирайте продукти с „изгарящ мазнините“ ефект – зърнени кълнове, натурално кисело мляко, вода с лимон и мед, джинджифил. Всичките тези храни влияят благотворно на обмена на веществата. Започнете да спазвате хранителен режим „по малко и често“ - яжте по 5 пъти на ден, като включите леки закуски между трите основни хранения. Обърнете особено внимание на вечерята – тя трябва да е максимално лека. Ако ви се налага да вечеряте късно вечер, просто изяжте чаша обезмаслено кисело мляко. Започнете да водите дневник на храненето си и записвайте всеки прием на храни или течности, за да не нарушавате диетата си и да виждате нагледно колко калории сте поели през деня. Непременно се похвалете сами себе си, ако спазите всички предписания.

Четете още: Ефективна диета за по-добро здраве



Движение

Започнете деня с гимнастика. Пуснете си музика, която да ви повдигне настроението. После вземете контрастен душ (по 30 секунди престой под топла и студена вода с 5 смени на температурата). След душа масажирайте проблемните зони с овлажняващ крем, като добавите в него капка етерично масло. Ставайте 15-30 минути по-рано от обичайното, за да мислите по време на процедурите за бъдещата си прекрасна фигура, а не за задръстванията и за суровия ви шеф.

Четете още: През декември и септември се напълнява най-много

Мисли


Имайте вяра в себе си и помнете – животът ви е даден, за да му се радвате! При самоусъвършенстване нещата не стават само с желание – важно е да се съсредоточите и да спазвате стриктно набелязаната програма, без да си позволявате излишни лакомства и вечерни големи трапези. Тогава резултатът ще надхвърли очакванията ви, а хубавата фигура ще стане най-хубавия подарък за зимните празници.

Четете още: 'Умната'' чиния, която ще поддържа фигурата ви

Примерно меню:

Закуска
Каша от просо с тиква (1 супена лъжица просо с 200 гр. тиква и щипка сол се кипва, след което се вари 20-30 минути до готовност), сандвич „Финес“ (30 гр. кашкавал, 1/2 домат и листо салата айсберг, увити в питка за дюнер). 30 минути след закуската – чаша кафе.

Междинна закуска
Смути от 100 гр. кисело мляко, 2 супени лъжици извара (5 % масленост), 100 гр. боровинки или други горски плодове.

Обяд
Крем-супа от броколи, зеле, лук, моркови (порцията да е до 100 гр.), 1 супена лъжица 15 % сметана, варено пилешко (порцията да е до 100 гр.) и зеленчукова салата (порцията да е до 100 гр.).

Следобедна закуска
3 ореха и 3 сушени сливи.

Вечеря
Риба, сварена на пара (порцията да е до 100 гр.), задушено зеле с лук и моркови (порцията да е до 200 гр.).

Примерно меню 2:

Закуска
Малки здравословни палачинки от овесени трици, рецептата, за които можете да видите тук, 3 ягоди, чай от джинджифил.

Междинна закуска
Настърган морков с ябълка (порцията да е до 150 гр.).

Обяд
Супа-топчета с грах (порцията да е до 100 гр.), салата от варено цвекло със сини сливи (порцията да е до 100 гр.), риба, сварена на пара (порцията да е до 100 гр.).

Следобедна закуска
Салата от ситно накълцано пилешко или пуешко (порцията да е до 100 гр.), листо маруля, половин нарязана чушка, 3 чери-домата и зехтин.

Вечеря
Постни сърми (2 броя по 100 гр.).



Примерно меню 3:

Закуска
„Разхубавяваща каша“ (3 супени лъжици овесени ядки, половин настъргана ябълка), 1 варено яйце, салата от прясна краставица и зелени подправки (порцията да е до 100 гр.).

Междинна закуска
Чай от джинджифил, 3 сухара, 1 чаена лъжица мед.

Обяд
Крем-супа от тиква и моркови (порцията да е до 100 гр.), варено пуешко (порцията да е до 100 гр.), салата от репички, краставици и магданоз (порцията да е до 100 гр.).

Следобедна закуска
Извара с размразени горски плодове (порцията да е до 150 гр.)

Вечеря
Ориз със зеленчуци (порцията да е до 200 гр.)