- Уникално събитие: 500 милиона автомобила произведени от 1908 година
- Честване в Рюселсхайм: Юбилейна Zafira като подарък за лоялен клиент на Opel
- Исторически преглед: Легендарни коли и най-висши технологии



Рюселсхайм. Днес General Motors отпразнува забележително събитие в производството си: от създаването на компанията през 1908 г. над 500 милиона автомобила са доставени на клиенти от целия свят – няма автомобилен производител, който би могъл да се похвали с такава бройка. Opel, една от марките с най-богати традиции в групировката, играе съществена роля за това: германският автомобилен производител създаде 68 милиона коли, повечето от които в основния завод в Рюселсхайм, където това постижение се чества сега.

Лоялни клиенти бяха поканени на вечеря с управителния съвет на компанията в историческата обстановка на гаража с класически автомобили Opel. Анна Катарина Дионисиус от Рийдщат получи специална изненада по време на посещението си на производствения цех: дългогодишната клиентка на Opel прие директно от производствената линия поръчания от нея наскоро Opel Zafira Tourer. Автомобилът й беше предаден като юбилеен подарък от изпълнителния директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман.

Анна Катарина Дионисиус претърпя злополука със своята Astra няколко дена преди събитието. Автомобилът пострада сериозно, а тя получи само незначителни наранявания. Тя похвали във Facebook своя “червен герой” и благодари на инженерите от Opel за тяхната “чудесна работа”. Zafira Tourer с „шептящия“ двулитров дизелов двигател с максимална мощност 125 кВт/170 к.с., който отговаря на най-строгия емисионен клас Euro 6, е нов на пазара.

Д-р Нойман сподели: “За мен този юбилей е повече от просто едно впечатляващо число, защото 500 милиона автомобила означават 500 милиона клиенти с техните истории и опитности. Ние сме казали ‘благодарим ви’ 500 милиона пъти на тези клиенти за тяхното доверие и лоялност, защото за нас е привилегия да играем такава важна роля в живота им.”

GM празнува в цял свят производството на 500 милиона автомобила. Едновременно с празненствата в Рюселсхайм лоялни клиенти са поканени в производствените съоръжения на групировката в Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Китай. Анна Катарина Дионисиус е една от петимата клиенти, които получиха подарък автомобил в чест на това паметно събитие. “През 2015 година очакваме да продадем над 1,000 нови автомобила на час, 24 часа на ден,” заяви Бара. “Това прави близо 10 милиона автомобила – най-голямата бройка в историята ни. Аз гледам на този изключителен обем като на 10 милиона възможности да докажем каква компания сме и да благодарим.”, каза изпълнителния директор на GM Мери Бара.

Мери Бара продължи с изброяването на множеството иновации на GM, които, така да се каже, са променили правилата на играта в автомобилната индустрия, включително първия в света V 8 двигател, първата автоматична трансмисия, първите манекени за краш-тестове и първите въздушни възглавници в серийно произвеждан автомобил.

Opel стартира производството на автомобили през 1899 и е част от GM от 1929 година и множество паметни събития проправят пътя на това съвместно пътуване, като например, легендарните модели като Kadett, Rekord, GT, Manta и Kapitän. През цялото това време Opel винаги е въвеждал технологични иновации, които са предлагали на клиентите висока практична стойност и преимущества. Например, през 1989 г. производителят от Рюселсхайм е първият, който оборудва стандартно автомобилите си с каталитичен преобразувател. Водещият принцип “Ние правим присъщите само за луксозния клас технологии достъпни за всеки” остава ключов във философията на марката и днес. В духа на тази традиция предстои въвеждането на нещо много съществено: Opel OnStar. Персоналната услуга и мобилен асистент ще започне да се предлага тази година, като ще превърне автомобила в мобилeн интернет хотспот.

Д-р Карл-Томас Нойман заяви: “Всяка година Opel продава над един милион автомобила с постоянно нарастваща тенденция, тъй като сме в средата на нашата моделна и двигателна офанзива. Акцентът тази година е представянето на новата Astra. Обещавам ви и от името на нашите 35,000 служители, че тази кола ще развълнува отново клиентите ни и ще спечели множество нови фенове на марката.”