Насред каноничните за източното православие великденски пости Gourmet Publishing публикува кулинарната книга на Ивелина Иванова „50 постни рецепти“. Това е най-новото издание от поредицата „Как да сготвим“, в която се представят ястия, създадени и приготвени от авторката по време на дългогодишната ѝ работа като шеф-готвач на кулинарния сайт menumag.bg и списание „Меню“.

Постната храна е традиционна за човечеството от хилядолетия. Дълго време месото и млечните продукти са били привилегия на материално облагодетелстваните хора, а за останалите прехраната с варива, зърно, зеленчуци и плодове е била ежедневие.

Причините за консумирането на чисто растителна храна невинаги са икономически – религията също има огромно значение за избора на меню. Например членовете на Етиопската православна църква днес наброяват около 45 милиона и според правилата са длъжни да постят около 250 дни в годината. Затова и етиопската кухня е основана най-вече на ястия без съставки от животински произход. Това, разбира се, не я прави нито по-малко разнообразна, нито по-малко доставяща удоволствие в сравнение с други кулинарни традиции, които разчитат основно на месото и млякото. Напротив, етиопската храна от години е с нарастваща популярност.

Част от хората, предимно в Европа и Северна Америка, които избират вегетарианството за свой хранителен режим, пък го правят, съобразявайки се с лични етични или здравословни норми.

Но независимо от причините, поради които консумираме растителна храна, вкусът ѝ винаги има решаващо значение. Затова постните ястия са много разнообразни и в книгата „50 постни рецепти“ е представена една малка, но внимателно подбрана и изключително вкусна част. Ястията са подходящи както за дните на църковните пости, така и за вегани, но и за всички, които искат да готвят разнообразно и вкусно.