Солариумите представляват кабини, в които изкуствено придобиваме красив слънчев загар. От 1 януари те са забранени в голяма част от Австралия. Австралия е една от страните, в които темповете на увеличение на рака на кожата са сред най-високите в света. Забраната важи за щатите Нов Южен Уелс, Виктория, Южна Австралия, Тасмания, Куинсланд и района на столицата Канбера.

Примерът ще бъде последван и в щата Западна Австралия, но още не е определена дата за това. В Северната част на континента е останал само един регион, в които забраната не важи, но в него солариумите не се използват с търговски цели.

Министърът на здравеопазването в Австралия Малк Макардър обясни пред ААП (Australian Associated Press) – „Куисланд е с най-високият процент на рак на кожата в света, няма съмнения, че съществува пряка връзка между честата употреба на солариумите и злокачественя меланом”.

Четете още: Определете типа кожа, който имате

Австралия е известна още като „Страната на слънчевите удари”. Хората там са изложени на слънце продължително време, за това здравните власти се борят да информират хората за опасностите, които крие прекомерното излагането на слънце. Това накара хората да започнат да използват слънцезащитни кремове, да носят шапки и слънчеви очила. На двама от трима австралийци ще бъде открит рак на кожата още преди 70-годишната им вързраст, което е няколко пъти повече отколкото в САЩ, Канада и Великобритания.

За 2011 г. случайте на починали от рак на кожата са повече от 2 хиляди, като повечето от тези случай се са в следствие на меланом.

Използването на солариуми от своя страна увеличава риска от меланом във възрастовата граница между 18 и 39 години. Най-честата форма на рак на кожата при младите австралийци е средно 41 %. Според списание „Нейчър” няколко европейски държави и американски щати са забранили използването на кабинките за изкуствен тен от непълнолетни.

Източник: tuktam.net