Заради високото си съдържание на редица витамини и ниското си калорийно съдържание морковът е често препоръчван зеленчук по време на диета. Освен това хората, страдащи от анемия, също трябва да увеличат консумацията на този зеленчук или пък на сока от него. А знаем, че диетите често водят до състояния на анемия, които от своя страна предшестват много по-сериозни здравословни проблеми. Това обаче е само една от причините да ги включите в хранителния си режим. Продължаваме с останалите.

Витамин А, но без сатурирани мазнини

Обикновено като най-добри източници на витамин А специалистите по хранене посочват яйцата и маслото. В тях обаче се съдържат и мазнини, от които определено се стремим да стоим настрана по време на диета. Е, при морковите опасност от мазнини няма. За сметка на това количеството на витамин А в тях е повече от задоволително. Въпросният витамин е известен с важната си роля за поддържане на хубава кожа, а също така и за добро зрение. Освен това благодарение на него храносмилателната система започва да работи по-добре.

Защо дефицитът му е опасен?

Липсата на витамин А се изразява в симптоми като: нощна слепота, забавен растеж, суха кожа, сухи очи.

Особено важен за бременните жени

Морковите и сокът от тях са много полезни за жените, на които им предстои да станат майки. От една страна бъдещите майки трябва да се грижат за собственото си тяло, а от друга страна трябва да се грижат и за растежа на бебчето. Посредством него майката осигурява увеличава и приема си на калций, който е от съществено значение и за нея, и за плода. Сокът от моркови е изключително хранителен и затова е препоръчително майките да го приемат и докато кърмят, тъй като той увеличава количеството кърма и пази от инфекции, на които тялото на младата майка е податливо през първите няколко месеца след раждането.

Четете още: Яжте любимите си храни и ще отслабнете

Витамин Е-комплекс

Да, морковеният сок е богат и на витамин Е в трите му форми – алфа-, бета- и гама токоферол. При експерименти с животни е установено, че Е-комплексът оказва влияние върху репродуктивната система, а именно, че липсата му затруднява забременяването.

Още здравословни ползи

Морковеният сок съдържа и: витамините В, С, D, E, и K, а така също и минерали като калций, фосфор, калий и натрий. С други думи чрез морковите може да си набавите голяма част от хранителните вещества, необходими ви за деня. И още нещо – сокът от моркови засища и държи глада надалеч поне за 1-2 часа. Опитайте да изпивате по една чаша сок от моркови всеки път, когато е време за междинно хапване. Само след месец ще забележите резултат.

Четете още: Свежа лимонена диета