Автор
Woman.bg

Смученето на пръста - вредно или полезно за нашето дете?

Мнозина майки изпадат в ужас, когато видят детето си да си смуче палеца, като причините за недоволството им са различни, но може би най-честата е уплахът от микроби.

Да, като се замислим как ръчичката, с която преди малко ровеше в пясъчника, вече е в устата му, ни прилошава, но изследване, проведено от новозеландски учени, доказва, че всъщност този навик не само не е вреден, но дори може да бъде считан и за полезен за нашето бебче... донякъде.

Според данните от въпросното проучване, публикувани в списание Pediatrics, в което са взели участие повече от 1 000 бебчета, смученето на палеца или на други пръсти всъщност намалява шансовете за развитие на алергии към животни, полени и домашен прах и засилва имунитета. Оказва се, че ранното и продължително сблъскване на организма с известна доза микроби всъщност засилва съпротивителните му възможности.

Учените стигат до тези заключения, след като виждат, че 49% от малчуганите, които не са смучили пръстите си, развиват алергии, за разлика - само 31% от смучещите палеца си бебчета страдат от някакъв вид алергия в по-късен етап от развитието си.

Това, разбира се, не означава да поощрявате детето си да пъха ръцете си в устата, а просто да не изпадате в паника, ако го прави.

Някои родители имат и други притеснения, а именно, че честото смучене на палец може да доведе до изкривяване на зъбите. Педиатрите обаче са на мнение, че ако детето се отучи от този навик преди 5 – 6 годишна възраст, няма как това да се случи.

Ако детенцето ви обаче е над тази възраст и не може да го откажете от тази му привичка, вижте няколко ефикасни начина как да го отучите ето тук.