Колкото слънчевите лъчи са необходими за нашето съществуване, толкова могат да бъдат и вредни. Затова трябва да се научим да “дружим” със слънцето. И в това свое приятелство в никакъв случай не бива да забравяме защитните средства, които ще ни предпазят от непоправимите последствия.

Ултравиолетовите лъчи се делят на 3 вида: А, В и С. Третият тип си задържат в атмосферата и не достигат до повърхността на Земята. Лъчите В са тези, които ни топлят и придават на кожата приятен златист оттенък. Те обаче са отговорни и за слънчевите изгаряния и всички произтичащи от това последствия - дори и най-неприятните като например рака на кожата. Въздействието на лъчите А ние не усещаме, но изпитваме след това последствията от тях в огледалото.

Преждевременните бръчки, пигментацията, обезводняването на кожата и изгубването на нейната еластичност са явните признаци на фотостареенето.

В зависимост от способността на кожата да изработва защитен пигмент меланин, който ни осигурява загара, учените определят от 4 до 6 фототипа. Към първия се отнасят хората със светла коса и светли очи, а към последния – тези, чиято кожа е с тъмно кафяв и дори черен оттенък.

За всеки фототип има определен безопасен минимум за пребиваване на слънце: около 5 минути за първия и за всеки следващ – с 5 мин. повече.

Научното название на този показател е minimal erithema dossis (MED). Именно MED трябва да се умножи с количественото обозначение на SPF (LPF или IP върху слънцезащитната козметика означават едно и също: фактор на защита от ултравиолетовите лъчи), за да се разбере максимално допустимото време за пребиваване на слънце без опасност от изгаряне.

Ако в съответствие с номера на фототипа вашият MED е 15 минути, а обозначението на SPF върху опаковката е 20, това ви дава 300 минути, т.е. можете да прекарате на слънце до 5 часа.

Наличието на абревиатурата SPF (sun protection factor) върху флакона означава, че средството съдържа филтри за лъчите. Освен от изгаряне то трябва да ви предпазва и от преждевременно стареене на кожата. Затова - внимателно четете етикетите и търсете средства за защита от UVA-лъчи.

Цената може да бъде известен индикатор за качество – ако тя е в рамките на 5-6 лв., не му се доверявайте, независимо от надписите.

Специалистите съветват слънцезащитните кремове и лосиони да се нанасят 20-30 минути преди излизане на слънце. В действителност съвременните средства започват да действат веднага след тяхното нанасяне. Някои настояват слоят да бъде по-дебел, но това не е от толкова голямо значение. Най-важно е средството да бъде нанесено равномерно по тези участъци от кожата, които не са скрити от дрехите.

При доста средства този слой трябва да се подновява на всеки 2-3 часа или дори по-често – кремът се изтрива от пясъка и хавлията или се отмива от водата.- Освен ако не е използвана специална водоустойчива формула (което следва да бъде изрично отбелязано на опаковката.

Повторното нанасяне не означава, че можете да удвоите времето на пребиваване на слънце! 5 часа няма да се превърнат в 10 с втория слой, в 15 - с третия.

Отивайки на плаж, не забравяйте за устните. Те се нуждаят от особена защита. Използвайте червило или гланц, които съдържат слънцезащитни филтри. Напоследък се появиха и т.нар. слънцезащитни моливи за очи, които са предназначени за нежната кожа на клепачите, устните и краищата на носа.

Четете още: Три зеленчука, които хидратират тялото ви по-добре от вода

Кожата се нуждае от около 6 часа, за да се възстанови и подготви за нов загар. След плажа задължително използвайте средства за “след слънце”, които ще ви помогнат да задържите влагата в кожата кожата и да я направите по-мека.

Флаконите и тубичките със слънцезащитни кремове трябва да се затварят плътно – в противен случай те бързо губят свойствата си. Срокът на годност е не повече от половин година от момента на отваряне на опаковката.

Медицината е категорична - около 80% от сумарното слънчево облъчване (което има свойството да се натрупва в организма, а след това да се проявява в сериозни кожни проблеми) се получава на възраст до 18 години. Децата до 3 годишна възраст не трябва да бъдат излагани на слънце, а ако все пак това се налага, трябва да се използват специални слънцезащитни средства с много висок SPF (над 35).

Източник: zdrave.bg