Автор
Woman.bg

Сладките нещо, от които не се пълнее толкова

Диетолози съставиха прост списък с продукти, от които няма смисъл да се ограничаваме с драконови мерки, а можем да похапваме без да си притесняваме, че ще натрупаме излишни калории.

Разбира се, всяко нещо, с което се прекалява, колкото и здравословно да е то, може да ви изиграе номер.

И все пак, долупосочените сладки изкушения са добре дошли за организма и освен удоволствие, могат да му дадат и полезни вещества.

Захарта може да бъде заменена с мед. Той е вкусен и полезен и може да се прибави към ежедневната ни закуска с овесена каша или мюсли.

Ако изведнъж ви се прииска да хапнете нещо сладко, излапайте една лъжица мед. Той не е наситен на мазнини и не причинява целулит, обясниха експертите.

Не си представяте живота без шоколад и няма нужда да го правите, тъй като качественият домашен шоколад не е вреден за фигурата. Той предотвратява рак и сърдечно-съдови заболявания. Важно е да знаете, че, за да не пълнеете, процентът на какао не трябва да е под 80% и задължително трябва да бъде приготвен с висококачествено какаово масло.

Ето и рецепта за домашен шоколад:

Продукти:

какаово масло и сурово какао на прах
за допълнително овкусяване – студено пресовано кокосово масло, мед (или кленов сироп), ядки, сушени плодове, цитрусови корички, семена от ванилови шушулки, амарант, листенца прясна мента или пък лют червен пипер.

Начин на приготвяне:

Разтопете 50 грама каково масло на вода баня. Не използвайте котлон, а само по-голям съд с гореща вода. За около 10 минути твърдото бяло-жълто масло се превръща в течност. Без да изваждате съда от водата, добавете 2 супени лъжици от суровото какао на прах и разбъркайте енергично.

За да придадете сладост на шоколада, може да прибавите кленов сироп или мед. Ако искате и допълнителни вкусове и пълнеж, добавете ядки, плодове, корички или друго.

Готовата шоколадова смес се изсипва върху гладка повърхност, застлана с домакинско фолио. Оставете за около 20 минути в хладилник, за да се стегне. След това ще имате истински вкусен и полезен шоколад, който се топи в устата. Може да го нарежете с остър нож или просто да го начупите.

За по-оригинално решение, може да изсипете шоколадовата смес във формички – кошнички за бонбони, мъфини или силиконови форми за кексчета.

Домашно приготвеното сладко - изпечени плодове без добавена захар или леко подсладени със стевия - е следващият продукт в списъка с вкусни и безвредни за фигурата сладости. Той не съдържа мазнини, понижава холестерола и премахва токсините от тялото.

Сушените плодове са добра алтернатива на калоричните кексове и кроасани. Малко хора са запознати с положителните свойства на сушените сини сливи, стафиди или сушени кайсии. Лекарите казват, че сушените плодове са най-полезни сутрин.

И не забравяй, лакомниче: От септември ти водиш! #tivodish