Британският модел Дейзи Лоу, известна с изваяното си тяло и като извънбрачна дъщеря на рокаджията групар Гавин Росдейл, учи жените как да приготвят вкусни, но здравословни сладки.

Книгата й Sweetness & Light с 60 рецепти излиза на международния пазар на 3 юли, придружена с красиви илюстрации. Красавицата, която всъщност е доведена дъщеря на Гуен Стефани, подменя изкуствените захари с натурални заместители.

"Тези рецепти са резултат на моето пътешествие към изкуството да печеш сладки изкушения без чувство за вина. Исках да събера колекция, която позволява да се наслаждаваш, без да се тревожиш за фигурата си", обяснява пред "Вог" Дейзи. И допълва: "Сладкишите ми ще се харесат и на най-капризните и природосъобразните. В тях няма и следа от глутен, масло или рафинирана захар - някои са веган, а други направо сурови". Книгата е разделена на седем глави със забавни заглавия като "Истерия за сладолед" или "Слаби пудинги".

Четете още: На коя й отива повече: Дита фон Тийз или Дейзи Лоу

25-годишната Лоу, която е дефилирала за Жан Пол Готие и "Манго", за "Луи Вюитон" и Марк Джейкъбс, обича готвенето от малка. Усъвършенствала е уменията си, докато е забърквала вкуснотии за звездните си приятели. Четири пъти седмично тя организира партита. Категорична е, че не бива да се лишаваме от любимите си храни.

"Не съм си мислела, че мога да се откажа от пристрастеността ми по захарта, докато не се преместих в Ню Йорк. Тук за първи път вкусих естествени продукти, които са сладки, без да вредят на фигурата. Неотдавна се отрекох от пшеницата и млечните продукти. Някои от здравословните заместители на брашното и захарта в моите рецепти ще бъдат нови за вас, но те лесно се намират в здравословните магазини или онлайн. Чувствам се много по-здрава и силна, имам повече енергия, спя по-добре и се разболявам по-рядко. Аз ям, а не гладувам и не лишавам себе си от нещата, които обичам", твърдо заявява бившето гадже на Тайни Темпа.

Дейзи прави своите "дяволски вкусни" и здравословни пасти, като заменя рафинираната захар с кленов сироп, а вместо млечен шоколад използва суров. Между тях има торта с кайсии и джинджифил, бадемов сладкиш с круши и лимон, скрежина с лайм. Използва и ксилитол - най-новия заместител на захарта, който постепенно набира популярност. Той е натурален подсладител - екстракт от дребни горски плодове, зеленчуци, царевични кочани, бреза, гъби. Стоматолозите го препоръчват, защото не вреди на зъбите. (У нас 200 грама се намират за около 10 лева.) Вместо обикновено мляко Дейзи препоръчва ядково. То обаче не се намира дори в биомагазините, защото трайността му е много кратка. Приготвя се у дома. Може да се направи от всякакви ядки, които киснат във вода цяла нощ. След това се измиват и пасират в блендера за 1-2 минути с чиста вода, като съотношението зависи от желаната гъстота. След това се прецежда през марля или тензух.

Дейзи излиза на подиума едва на 14. Майка й и баба й я подкачали - каква манекенка ще бъде, след като толкова много обича да си угажда. "Обожавам храната. Правя си здравословни менюта шест дни в седмицата, но после разтоварвам. Отне ми много време, докато започна да оценявам фигурата си. Съмнявам се в нея всеки ден. През уикенда след седмицата на модата ядох пица за обяд и вечеря, а остатъците на закуска. Не гладувам никога, за това не съм толкова слаба колкото другите модели. Но това никак не ми пречи", признава Дейзи.



РЕЦЕПТА

Любимият на тялото ми лимонов кейк със заливка



Необходими продукти за кейка:

- 170 г ксилитол

- 60 г кокосова захар

- 4 ч.л. бакпулвер

- 250 г слънчогледово масло или тахан

- 170 г брашно от киноа

- 60 г смлени бадеми

- 3 големи органични яйца

- кората на 2 лимона

- 4 с.л. бадемово мляко

Необходими продукти за заливката:

- 60 г ксилитол

- 60 г кокосова захар

- сокът на 2 лимона

Начин на приготвяне: Загрейте фурната. Смесете ксилитола, кокосовата захар (тя също се намира в биомагазините у нас, но цената й е доста по-висока от обикновената - около 15 лв. за 300 г) и маслото до гладка смес. Добавете пресятото брашно от киноа, смлените бадеми и бакпулвера. Смесете отделно яйцата, бадемовото мляко и кората от лимона и ги прибавете към тестото. Поставете хартия за печене във формата за хляб. Печете 40-50 минути.

За заливката смесете всички съставки. След като кейкът се опече и докато е още топъл, с помощта на шиш направете дупки по цялата му повърхност и полейте със заливката. Изчакайте няколко минути и сервирайте.

Източник: standartnews.com