Средновековната аптека-музей Santa Maria Della Scala

Ако сте привърженици на природната медицина, бабините мехлеми и лековити отвари и ако намирате старите, луксозни интериори на фармацевтичните лобита за възхитителни, то аптека Santa Maria Della Scala е място, което трябва да посетите.

Това бижу, появило се на света през 18-ти век, в началото представлявало най-обикновена зеленчукова градина, обгрижвана от монасите-кармелити, но с времето се превърнала в център за лечение и консултации на болни от целия град. Сред клиентите на аптеката били Медичи, Фарнезе, папата и други благородници.

Тази 400-годишна аптека се намира в самото сърце на квартал Трастевере и изглежда като истинска алхимическа лаборатория. И всъщност е точно такава!

От ХVІ в. е била управлявана от обитавалите съседния манастир монаси-кармелити. Те знаели тайни рецепти за приготвяне не само на лекарства (всичките инструменти и свитъци с рецепти все още са запазени), но и на смъртоносни отрови, които заемат цял един шкаф.

Лабораторията на патеката е леко зловеща, заради насъбраните вътре предмети като казани, преси, центрофуги, клещи и множество други странни инструменти, които приличат повече на уреди за мъчения, използвани от Инквизицията.

Всъщност някои от тези пособия са използвани за екзорсични ритуали – нека не забравяме, че по онова време лечение се прилагало не само на тялото, но и на душата. Но подобни ритуали са били рядкост сред практиките на аптеката, в която на почит било лечението с лековити растения. Ботаническите познания на монасите били завидни. Днес над вратата на входа се намира възхвалително мото за монасите, които се стремят да лекуват човек по естествен начин.

Древни традиции в римската кухня - раберете повече за тях


Очаква ви много интересна обиколка. Отбийте се и в съседната църква от ХVІІ в. Santa Maria della Scala, където се съхранява чудотворната икона Madonna della Scala.

Научете повече за Колизеума