Неслучайно пуснахме анкетата „Как се борите с целулита?“. Искахме да разберем какъв процент от вас, скъпи дами, спазват свой работещ анти-целулитен план.

Вероятно не съществува магическа и 100% ефективна рецепта за премахване на неприятния козметичен дефект, но със сигурност можете да забъркате истински разкрасителен и заздравяващ коктейл от навици и грижи за тялото, който да ви преобрази.

Нека съмвсем накратко припомним на какво се дължи портокаловата кожа - на застой на лимфна течност и токсини, които увреждат тъканите, а също и на недостатъчно кръвоснабдяване на проблемите зони.

Щом знаете причината, значи можете да намерите и лек. Ясно е, че за да се преборите с целулита трябва да обърнете внимание на лимфния поток, на токсините в тялото и по-конкретно на изхвърлянето им от него, а не на последно място и на редовното раздвижване. Добавете и подходящо ежедневно меню, в което няма газирани напитки, вафлички, бързи закуски, пържено, енергийни напитки и пр., а повече вода, плодове, зеленчуци, пилешко, риба и шепа ядки на ден.

Няма да акцентираме върху всеки от етапите поотделно, а ще обърнем специално внимание на една техника, твърде популярна сред дамите, които със зъби и нокти се пазят от целулита.

Става въпрос за „сухото четкане“ или известно най-вече като „Dry Skin Brushing“.

Когато кожата бъде подложена на сухо четкане се премахват мъртвите кожни клетки и се подпомага растежа на новите; позволява се на лимфните възли да работят по-добре; подобрява се кръвообращението; кожата става видимо по-гладка, еластична и тонизирана; намалява се видимостта на целулита; действа освежаващо – чудесен и здравословен заместител на кафето; отнема част от натовареността на бъбреците и черния дроб, защото изчетканата кожа позволява по-ефективно отделяне на токсини.

Кожата е най-големият ни орган и ежедневно изхвърля по около половин килограм нечистотии от човешкия организъм.

Една трета от кръвоснабдителната ни система преминава през кожата, а тя е последната, която получава хранителни вещества и първата, която показва недостига им.

Пречистването на тялото от токсини се изпълнява от няколко органи, жлези и системи, сред които са кожата, черният дроб, бъбреците, червата, лимфната система и лигавиците.

70% от лимфните окончания се намират в подкожието и са изключително деликатни. За да засилим тяхната функция е нужно да стимулираме кожата чрез нежни движения. Същевременно за да улесним детоксикацията, повърхността на тялото трябва да е добре ексфолирана и свободна от мъртви кожни клетки.

Съветваме ви още днес да се сдобиете с четка за тяло – продават се във всички по-големи аптеки. Четкането се извършва само и единствено на суха кожа, преди душ. Веднъж седмично „изкъпвайте“ четката и винаги я съхранявайте далеч от влажни места (да, банята НЕ е добър вариант).

“Skin Dry brushing” е лесно, евтино и достъпно за всички. Трябват ви само правилната четка и по 2-3 мин. на ден.

Как се извършва „четкането“

Четкането се извършва в посока от периферията на тялото към центъра. С ритмични движения започнете от глезените и четкайте прасците в посока към коляното. След това преминете на предната и задната част на бедрата (където обикновено трябва да се концентрирате най-много) и отвеждайте четката към сгъвките при таза.

Разгледайте следващата схема, която много добре илюстрира посоките и местата, през които трябва да мине четката. Важно да следвате посоката на четкане – отгоре надолу в посока сърцето.

След това си вземете душ, намажете тялото с хидратиращ лосион. Правете тази процедура всеки ден, бъдете търпеливи и последователни. Опитайте се да спортувате, дори и по 30 минутки на ден или през ден. Другото само ще си дойде.