Американската киноакадемия оттегли номинацията за наградата "Оскар" в категорията "Песен към филм" на композицията "Alone Yet Not Alone".

"Alone Yet Not Alone" е написана от Брус Броутън и Денис Спигел за едноименната лента.

Безпрецедентното решение е било прието заради действията на композитора Брус Броутън, който грубо е нарушил правилата за гласуване. 24-те академика от музикалните среди, които са с право на глас, получават дисковете с песните и саундтраците без маркировка и посочване на данни за композиторите и друга информация. След като ги прослушат, те трябва да изберат по 5 най-добри композиции.

Броутън, който е бивш член на ръководството на академията и член на професионалния музикален комитет, по време на процеса на гласуване е изпратил по електронната поща писма до колегите си с напомнянето, че сред записите има и негова песен. А това поведение е в разрез с установената процедура по гласуването.

След решението на Американската киноакадемия за изваждането на композицията "Alone Yet Not Alone" от номинираните, в надпреварата остават само 4 песни, съобщават от БТА. Това са "Happy" от "Аз, проклетникът 2" (Фарел Уилямс), "Let It Go" от "Замръзналото кралство" (Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес), "The Moon Song" от "Тя е глас" (Карън Оу и Спайк Джоунс), "Ordinary Love" от "Мандела: Дългият път към свободата" (Пол Хюсън, Дейв Еванс, Адам Клейтън и Лари Мълън).

Четете още: Оскари 2014: Номинации за сценичен костюм