Автор
Woman.bg

Скандалната снимка в деня на Мартин Лутър Кинг

Докато цял свят си припомняше вдъхновяващите послания за гражданските права и равенство на Мартин Лутър Кинг, феновете на модата се сблъскаха с плашещ пример на модерно невежество и расизъм, пише Bulevard.bg

Онлайн списанието на Мирослава Дума Buro 24/7 публикува статия за руската светска дама Даша Жукова, придружена от нейна снимка, седнала върху стол във формата на "чернокожа жена".

Даша, която е главен редактор на сп. Garage и съпруга на милиардера Роман Абрамович, седи върху легнал манекен по бикини, ръкавици и ботуши на висок ток. Контрастът между двете е повече от очевиден, а посланието - ясно: превъзходство на бялата раса, представено по откровено унизителен начин.

Около снимката и интервюто с Жукова се зашумя още повече заради публикуването им на 20 януари - деня на Мартин Лутър Кинг, водач на Афроамериканското движение за граждански права.

Жукова защити кадъра в изявление:

Тази снимка, публикувана напълно извън контекст, e от произведение на изкуството, създадено специално, за да обърне внимание на половата и расова дискриминация. Аз дълбоко ненавиждам расизма и се извинявам на всеки, който е бил обиден от това изображение.

Самият стол е подобие на мебел на Алън Джоунс от 1969-а, но в оригиналния вариант жената е бяла.