Симптом №1 – Промяна в цервикалната слуз

Вагиналното течение е най – честият симптом при овулация. Цервикалната слуз може да е ясна т.е. прозрачна слуз или кремава – бяла и лепкава и разтеглива. В този момент цервикалната слуз в шийката на матката не е толкова гъста, за да се улесни преминаването на сперматозоидите в матката и бъдещото зачеване. Увеличаването на вагиналния секрет прави вагиналните стени хлъзгави. Размера на вагинално течение се различава при различните жени, при едни може да мине незабелязано, но при някои жени може да бъде доста голямо и дори да се намери цервикална слуз върху бельото.

Симптом №2 – Увеличено желание за полов акт

Тъй като жените по време на овулация са в плодородния си период, те могат да получат увеличение на сексуалното желание. По време на овулация в женския организъм започва увеличение в нивата на лутеинизиращ хормон, който вероятно е отговорен за повишеното желание за секс и други симптоми при овулация. Този симптом също не може да се усети при всички жени, защото симптомите варират между различните организми.

Симптом №3 – Базална температура

Базалната температура на тялото е сравнително точен метод за определяне на овулацията. Обикновено базалната температура на тялото остава постоянна. Когато организмът започне да преминава в фаза на овулация температурата често намалява леко, а след като едната зряла яйцеклетка се отдели температурата рязко се покачва и това е знак за настъпила овулация. Балната телесна темперетура се покачва от хормона прогестерон в кръвта. Чрез проследяване на базалната температура за няколко последователни месеца, жената ще може да предсказва кога е най – вероятно тя да е в овулация.

Симптом №4 – Напрежение или болки в гърдите

Още един от най – честите симптоми е напрежение или болезненост на гърдите, което е свързано с повишените нива на простегерон. Ако напрежението в гърдите се появява след овулацията или е придружено със увеличаване размера на гърдите, то тогава тя може да е симптом на бременността, а не един от симптомите на овулацията.

Симптом №5 – Промени в позицията на маточната шийка

Точно когато цервикалната слуз се променя когато сте в овулация, позицията на маточната шийка също се променя. Когато сте в най – плодородната част от месечния цикъл, шийката на матката ще бъде по – висока, по – мека и по – отворена.

Симптом №6 – Положителен тест за овулация

Друг често срещан начин за откриване на овулацията е с тест за овулация. Тези тестове са достатъчно точни за да определят точния ден в който вие сте в овулация, чрез повишаване нивата на лутеинизиращ хормон в урината. Нивата на хормона обикновено достигат връх точно преди яйцеклетката да се отдели, но може да е необходимо да следите нивото на хормоните няколко месеца за да предскажете точно кога ще е следващата овулация.

Симптом №7 – Коремна болка или дискомфорт в кръста

Някои жени изпитват леки спазми, издуване на корема, а други могат да имат болки в долната част на корема от едната страна. Този дискомфорт в корема или болки в кръста обикновено се случва, преди да се освободи яйцеклетката и отминава когато овулационният цикъл завърщи. Болките в корема и подуване на корема като симптом се проявява в редки случай.

Симптом №8 – Повишени Сетива

Повишената чувствителност не се среща при всички жени и попада в редките симптоми. Някои жени изпитват повишено чувство за миризма и вкус. Въпреки че не е описан от всички жени като ярък симптом на овулацията, значителен брои жени имат повишени сетива точно преди овулация.

Източник: Bremennost.bg