Голяма част от желязото, което постъпва в детския организъм, се използва за синтеза на хемоглобин.

Когато желязото не е достатъчно, на първо място се понижава количеството на хемоглобина и на еритроцитите. Развива се дефицит на желязо. Външно детето с анемия може да не се отличава от връстниците си. Понякога се наблюдава бледност на езика, дланите и други части на тялото. При тежки анемии при децата се наблюдава учестено дишане и сърцебиене. Желязото играе важна роля за развитието на нервната система при децата. Задържане на развитието може да се наблюдава, дори ако дефицитът на желязо не се съпровожда с анемия. Доказано е, че желязото участва в предаването на нервни импулси в главния мозък и в процеса на съзряване на нервните влакна. Проблемът е, че ако анемията и дефицитът на желязо се развият при деца на възраст до двегодишна възраст, измененията в главния мозък и изоставането в развитието не могат да бъдат наваксани.

Промените в поведението не се характеризират с кой знае какви особености. За някои детето може да бъде непослушно или да е зле възпитано, а ученикът може да го мързи да учи. Ето някои признаци, по които можте да разпознаете дефицитът на желязо при децата в ранна възраст:

1/ Понижена познавателна активност. Безспокойни деца. Те се боят от нови ситуации. По-раздразнителни са от своите връстници. По-често плачат и капризничат. По-късно започват да говорят. При тях се формират по-бавно двигателните навици. Децата бързо се уморяват. Не се интересуват от околната обстановка. Имат проблеми със съня.

2/ Когато детето - тийнейджър и е страдало от анемия в ранна възраст, съществува по-голяма вероятно да изостава в ученето.

Повече по темата прочетете тук