Въглехидратна диета? Надушваме, че това ще бъде любимата ни диета от сега нататък.

Според немски учени, храни като хляб, макарони, спагети и ориз дават страхотни резултати в борбата с излишните килограми.

Причината се крие в количеството сложни въглехидрати, които се съдържат в тях и които организмът разгражда бавно и се създава чувство на ситост.

Ето каква диета предлагат диетолозите:

*Макароните, спагетите, юфката, оризът и хлябът, без значение дали е бял, пълнозърнест или ръжен, са храни, които е желателно да се ядат 6 пъти дневно.



Тези храни почти не съдържат мазнини, а са богати на баластни вещества и витамини от група В. Белият хляб е и чудесен източник на калций.

*Зеленчуците се препоръчва да се консумират по 3 порции дневно. Те са богати на минерални соли и витамини.

*Плодове може да се ядат 2 пъти на ден. Не се ограничавайте само с един вид плод. Организмът се нуждае от разнообразие.



*Млечните продукти и месото също се консумират 2 пъти дневно. Те са най-добрите източници на протеини.

Немските диетолози съветват от млечните продукти да се предпочитат нискомасленото мляко и изварата.

От месото по-полезни са птиците и рибата. Те трябва да се приготвят печени или варени, като се отстранява кожата. Колбасите трябва да се избягват.

*Мазнините и захарта, както и захарните изделия трябва да се избягват. Допустимо е консумирането на 1 супена лъжица мед дневно.



Всеки ден се яде само от една група храни, като количеството не превишава допустимите порции. Ако сте определили деня за въглехидратни храни – разделете ги на 6 порции.

Ако си определите ден на зеленчуци трябва да ги хапвате 3 пъти на ден. Ден на плодове минава с 2 хапвания, денят на млечни продукти и месо също на два пъти.