Менструалната чашка е екологичен и евтин продукт, който не застрашава здравето ви, а силиконовата материя превръща менстуалната чашка в удобно средство за дамска хигиена.

Тя е с дължина около 5 см и е изработена от мек силикон без съдържание на латекс и ароматизиращи вещества.

За разлика от дамските превръзки и тампоните менструалната чашка няма попивателна функция, а по-скоро е малко резервоарче, което събира течността, отделена при менструация.

Менструалната чашка събира около 30 мл. менструална кръв (всяка жена по време на месечния си цикъл отделя средно около 60 до 120 мл. менструална кръв).

Медицинският силикон, от който е изработена менструалната чашка предотвратява вероятността от възникването на каквито и да е здравословни проблеми – възпаления, сърбеж, парене, алергии, СТШ (синдром на токсичния шок, вследствие неправилната употреба на тампони) и др. Това е причината менструалната чашка да се препоръчва на жени със силно чувствителна кожа и склонни към алергични реакции.

Предимство на менструалната чашка е, че се сменя на по-малък интервал от време за разлика от тампоните и дамските превръзки (до 12 часа) и освен това тя е за многократна употреба. Използват се между 5-10 години при правилна употреба.

Има оптимален размер, дизайн с гладка повърхност за лесно използване и поддръжка.

Бъдете внимателни, за да изберете подходящия размер в съответствие със следната информация:

S (малки) - подходяща за жени, които не са раждали или жени на възраст под 25 години.
L (голям) - подходяща за жени, които са раждали или са на възраст над 25 години. Разлики с други менструални чаши.

Менструалната чашка е идеална за всеки един ден от цикъла, по време на пътуване, сън, плуване. Менструалната чашка може да се използва дори и, ако носите спирала.

Препоръчително е след купуването на менструална чашка еднократно да я изварите за 5 мин. Това може да правите по ваше желание и след края на всеки цикъл или просто да я измивате само със сапун (добре е да не е силно ароматизиран или антибактериален, за да не наруши флората на влагалището).

Менструалната чашка се поставя като тампон във влагалището. Вероятността за неприятно усещане е минимална, тъй като менструалната чашка е мека и прилепва плътно по стените на влагалището.

С измити ръце притиснете чашката странично с пръсти. След това я прегънете още веднъж, след което се отпуснете и я поставете. Сега вече може да я пуснете, като леко я завъртите, и тя ще заеме първоначалната си форма. За разлика от тампоните менструалната чашка се поставя ниско във влагалището.


Менструалнаат чашка в долния си край има нещо като дръжка с дължина 25 мм., която играе ролята на помощно средство при изваждането на чашката. Стиснете я с пръсти, разклатете наляво и надясно чашката, така че ефекта на вакуума да изчезне и издърпайте чашката.