В своята „Щастлива диета” Елизабет Сомър, която е специалист-диетолог, предлага изпитани и ефективни съвети за подобряване на настроението, премахване на силното желание за сладко или друг вид храна в големи количества и постигането на идеалното тегло.

Тя обяснява, че много храни, които традиционно присъстват в диетите, понижават притока на енергия в организма и ни карат да се чувстваме уморени и без мотивация.

Храните, които са включени в тази диета едновременно помагат за подобряване на настроението и за отслабване.

Една правилно подбрана закуска може да ви помогне да бъдете жизнени, енергични и с ясен ум през целия ден. Препоръчват се въглехидратите с нисък гликемичен индекс и пълнозърнестите храни, както и храните богати на омега-3 мазнини.

Диетоложката съветва 75% от храната да бъде „истинска”, т.е да не бъде преработена по нездравословен начин.

Можете да хапвате пресни или сушени плодове и зеленчуци, сварени или печени морски дарове и месо без тлъстини, както и всички ядки и бобови растения.

Хранителният план се базира на приема на 1600 калории и включва три хранения на ден, един десерт и едно междинно хранене

Препоръчителни храни: Боровинки, къпини, портокали, нар, спанак, броколи, маруля, цвекло, тиква, моркови, сладки картофи, пшенични кълнове, ядки, бобови растения, овес, яйца, сьомга, пилешко, кисело мляко, соя, шоколад, зелен чай;

Примерно меню:

Закуска:

2 бъркани яйца със смлян червен пипер и две с.л. нарязан на дребно лук. 1 филия пълнозърнест хляб с 1 ч.л. фъстъчено масло 1 домат 1 чаша нискомаслено мляко Зелен чай

Обяд:

Бурито с черен боб, нискомаслено сирене, авокадо и салса /можете да си го приготвите сами в къщи с обикновенна арабска питка/ 1 малък морков 2 малки овесени бисквитки 1 чаша нискомаслено мляко Следобедна закуска: Половин пълнозърнесто геврече или кроасан 1 с.л. плодов мармалад /сладко или конфитюр/

Вечеря:

100 гр. пилешки гърди, мариновани във вино, чесън и билки 2/3 чаша задушен грах и моркови Салата направена от 2 чаши зеленолистни зеленчуци, половин круша и балсамов оцет. Парче тиква, печена и смачкана с лъжичка мед и 1 с.л. екстракт от ром.

Източник: figurata.com