Автор
Woman.bg

Шопската салата - лидер във ''Вкусът на Европа''

Шопската салата води в рейтинга на националните ястия в класацията на страницата във Фейсбук на Европейския парламент.

Преди изборите европарламентът представи инициативата „Вкусът от Европа", в която всеки може да избере ястия от континента.

Засега шопската салата стои на първо място, след нея са литовската студена супа и румънската сарма от зелеви листа, съобщава dariknews.bg

"Харесванията" на определено ястие може да бъдат направени във Фейсбук страницата на Европейския парламент. Там се появява карта на Европа и границите на всички европейски страни, като при всяка от тях се появява избраното от нея ястие, в нашия случай - шопска салата. Преди тя да набере скорост има и различни други предложения - като мусака, манастирска боб чорба, баница и таратор. Прави впечатление, че също така са представени баклава и имамбайлдъ.

Както и при България, така и за всяка друга страна, ако се влезе в менюто, може да се разгледат различни характерни за нея ястия. Например Австрия предлага виенски шницел и палачинки с мармалад.

Шопската салата в момента води с над 4000 гласа. На страницата е предложена и рецепта, според която в ястието трябва да нарежем четири домата, една голяма и необелена краставица, четири чушки - по наш избор зелени или червени и дали да бъдат сурови или печени, лук, магданоз, слънчогледово олио, оцет. Течните подправки, заедно със сол и черен пипер се смесват отделно и от тях се прави дресинг.

След като се постави в чиния, шопската салата се поръсва с българско сирене.

Четете още: Салата с ягоди и киви