Шоколадът е едно от най-сладките изкушения, които кара хората да се чувстват щастливи. Това е така, защото при похапването на шоколад в тялото се отделят ендорфини или тъй наречените „хормони на щастието”. Те предизвикват добро настроение и безметежна радост.

Ако перифразираме известната фраза на героя на А.А. Милн - Мечо Пух, то колкото повече шоколад, толкова повече щастие.

От друга страна, шоколадът съдържа и фенилетиламин – химично вещество, което се отделя в нашия мозък в моменти на щастие и при силни емоции. Това се наблюдава при малките деца, когато рисуват и играят, при спортистите, когато печелят, при играчите на хазарт. Фенилетиламинът стимулира метаболизма на тялото и повишава настроението. Това е и веществото, което се произвежда в мозъка, когато се запознаваме с атрактивен представител на противоположния пол. Фенилетиламинът предизвиква прилив на щастие, еуфория, ускорява сърдечната честота и увеличава енергийните нива.

Четете още: История на шоколада

Шоколад и влюбване - какво е общото? Може би ще се сетите за шоколадовите бонбони с форма на сърчица, които са един от най-често срещаните подаръци между влюбени. Но това не е правилният отговор. При влюбване в тялото също се отделят ендорфини, точно толкова колкото и когато ядем шоколад. Двете състояния се характеризират с подобни „симптоми” на еуфорично щастие, положителни емоции, ентусиазъм, приятна отвеяност. Неслучайно, когато сме депресирани, похапваме повече сладолед или шоколад, защото тези храни възстановяват (макар и за кратко) емоционалния баланс. Дали обаче само безнадеждно влюбените намират утеха и заместител в шоколада, или по-скоро лишени от шоколад, някои отчаяно търсят любовта, за да намерят онази еуфория, която им липсва от похапването на шоколад?! Учените все още нямат отговор на този въпрос.

Четете още: Шоколадовите навици на народите

Със сигурност знаем, че когато човек е щастлив, излъчва позитивизъм и е значително по-привлекателен за представителите на отсрещния пол. Това е и една от причините да сме много по-атрактивни и освободени, когато похапваме шоколад. Може би това имат предвид организаторите от Speed Dating3 и Club R с предстоящото декемврийско Sexy&Single Party с тема Шоколад. На партито се очаква както винаги да присъстват над 250 необвързани, които търсят двойна доза емоции, носейки със себе си сладко изкушение, за да намерят своята половинка. Какво се случва, когато към новите срещи, отделянето на фенилетиламин и „хормони на щастието” прибавим шоколадови изненади и диви танци, можете да видите сами – на 04.12 в клуб Тифани. Единственото условие, за да се включите в Sexy&Single Party Шоколад, е да сте необвързани и да носите нещо сладко (бонбон, шоколадче, вафла, близалка, захарно петле и т.н.), а високите амплитуди на горещите страсти и настроение ще дойдат сами. Вече имате обяснение защо.

Четете още: Черният шоколад засилва желанието за секс