Повечето педиатри са на мнение, че шоколадът не е препоръчителна храна за деца до 3 и дори 5 годинки. Колкото по-късно започне приемът на концентрирани захари, толкова по-добре.

В същото време наскоро проучвания констатираха, че черният шоколад подпомага растежа и развитието на подрастващите в периода 3-5 г.

Причините да не се дава на малките деца шоколад:

- Бързото пристрастяване към продукта. Придобиването на бърза зависимост от сладки изделия се дължи на факта, че при израстването си децата имат нужда от много калории, съдържащи се в лакомствата;
- Хиперактивност на децата, вследствие на консумацията му;
- Наличието на какаово масло и други мазнини;
- Проблеми със зъбите, образуване на кариеси;
- Проблеми с храносмилателната система и апетита.

Ето защо след третата годинка на детето можете да започнете да му давате малки количества шоколад, ако сте убедени, че ще се справите с пристрастяването на детето към него, защото именно в детска възраст се формира вкусът и навиците ни към сладкото. Когато решите да дадете на детето шоколад, изберете качествен шоколад, без примеси на бисквити, вафли, сухо мляко и други пълнежи в него. Колкото и да рекламират подобни продукти, те носят само празни калории на детето. Можете да започнете с малко какао към млякото, вместо да му дадете блокче с кондензирано мляко.

Черен шоколад в разумни количества ще повиши енергията на мускулите, но и ще повиши концентрацията и паметта, тъй като съставките на шоколада имат стимулиращ ефект върху мозъчните функции.

Как да научим бебето да разбира чужди езици?

Когато прецени полезните и вредни качества на шоколада, всеки родител ще прецени според възрастта на своето дете и други индивидуални условия, дали и колко и какъв шоколад да му дава.