Доставете се сладко удоволствие, тази сутрин, с шоколадова закуска. Пригответе домашен течен шоколад, така че денят да протече сладко, сладко.

Какво ни е необходимо ли? За направата на 300 г каков крем за мазана, са нужни:

250 г лешници

¼ ч.ч. неподсладено какаов или 100 г готварски шоколад, разстопен на водна баня

1 ч.ч. пудра захар

1 ч.л. ванилия

¼ ч.л. сол

2 с.л. зехтин

100 мл сладкарска сметана

Заедно започваме, стъпка по стъкпа, да готвим.

Преди всичко е необходимо да смелим лешниците. За тази цел ни е необходим блендер. Сложете ядките вътре и на средна сила ги смелете, докато се получи хомогенна прахообразна текстура. След това прибавяме шоколада, ванилията, солта, сметаната и зехтина. Блендираме. Имайте предвид, че сметаната е съставка, която ще придаде мек и лек вкус на течния шоколад. Тя не е задължителна, но препоръчително.

В случай, че сместа е прекалено гъста - прибавете 1 чл масло и разбъркайте. Щом кремът е готов, излейте го в бурканче с капак и го стерилизирайте за 20 минути при 140 градуса във фурната.

Остава да оставим шоколада да изстине на стайна температура, преди да го сервираме с прясно приготвени филийки, чай и/или кафе.

Съвет - върху шоколада може да поръсите филирани бадеми, свежи горски плодове и/или малко бита сметана.

Да Ви е сладко!