Заедно с прекрасните спомени от отминаващото лято ни се иска да запазим за по-дълго и красивия бронзов загар.

Важно е обаче да се погрижим за кожата си след интензивното й излагане на слънце.

Ексфолирането й е задължително за възстановяването на епидермиса и запазването на тена. Защо това е така?

Първо, чрез тази процедура отървавате кожата си от натрупаните свободни радикали. Под въздействието на слънчевите лъчи клетките започват да ги произвеждат, а това увреждат епидермиса. Те са и виновниците за ускорения процес на стареене на кожата.

За да се отървете от тях, използвайте техниката на скраба.

Схващането, че заедно с вредните следи на слънцето ще „свалите” и тена си, не е вярно. Скрабът не отстранява загара, а напротив. Той прави кожата по-здрава, като премахва мъртвите клетки, които образуват дебел слой, който не позволява на полезните съставки да проникнат в нея. Също така подобрява микроциркулацията и позволява по-добро насищане с кислород, което е много важно за поддръжката на бронзовия тен. Ексфолирайки кожата си, освежавате тена и го правите по-бляскав.

Ексфолирането на лицето се извършва на мокра кожа с масажни движения от вътрешната към външната част. Обработва се т.нар. Т-зона – чело, нос, брадичка. Използвайте скраб, съобразен със спецификата на кожата на лицето.

Много е важно след ексфолиране да хидратирате кожата със специален крем или лосион за тяло, за да възстановите защитното фолио на епидермиса. Освен това имайте предвид, че веднъж ексфолирана, кожата усвоява по-добре активните съставки на кремовете, като по този начин оптимизира тяхната ефективност. Много подходяща е козметиката със съдържание на алфа- или бета-хидрокси киселина. Това е естествено продължение на процеса, тъй като киселините допълнително почистват кожата.

При мазна кожа използвайте продукти със салицилова киселина, която предотвратява появата на черни точки, като прониква в порите и ги почиства.

За суха и изгоряла от слънцето кожа са подходящи продуктите с лактова (млечна) киселина. Тя въздейства върху тъмните петна и подпомага регенерацията на клетките.

Използвайте хидратант всеки ден, а ексфолиант не повече от 2-3 пъти седмично.

Ексфолиране на тялото е силно препоръчително преди епилация. То не само ще улесни процедурата и ще гарантира по-малко накъсвания, но и ще предпази кожата от появата на досадните косъмчета.

Не ексфолирайте при наличие на рани и по-сериозни дерматологични проблеми.

Разнообразието от предлагащи се на пазара скрабове е наистина огромно. Някои скрабове са по-груби от други, затова, ако кожата ви е по-чувствителна, използвайте по-нежни продукти. Тези, които съдържат гранули (малки зрънца с различен произход), имат по-агресивно действие. Ароматите са според вкуса. Добре се отразяват на кожата тези с различни морски соли или със захарни кристали.



Маслото от бадем, жожобата, медът и различни билки също са част от състава на предлаганите ексфолианти. Заложете на естествените биосъставки без химикали и парабени.

Източник: health.bg