Предстои ви брънч с близки и приятели? Или искате да приготвите вкусен домашен десерт за любимите си хора? Какво по-хубаво от шоколадов мус, чийто вкус да обогатите с аромат на кафе?

За 8 порции са необходими...


325 г тъмен шоколад, 70%

30 г краве масло

2 чаши еспресо кафе

140 г яйчен жълтък

140 г топла вода

210 г яйчен белтък

50 г пудра захар

За крем-кафето...

2 ч.л. нес кафе на гранули

250 г бита сметана

50 г пълномаслено мляко

25 г захар какао на прах за поръсване

Започваме...
За да приготвите муса, затоплете черния шоколад, маслото и кафето на водна баня до 45°C. Отстранете от огъня и смесете с жълтъците. Бъркайте, докато съставките напълно се смесят и се получи гладка еднородна емулсия. Повторете процеса с топлата вода, като я добавяте бавно, на тънка струя, разбърквайки.

В отделна купа разбийте белтъците заедно със захарта. Белтъчната смес се прибавя към тази от шоколад и се разбърква нежно. Така полученият крем разпределете в отделни чаши, като ги пълните на ¾.

Смесете съставките за крем-кафето и разбъркайте, докато се образува плътна сметана. Залейте белтъчно-шоколадовата смес в чашките, поръсете с какао на прах или настърган шоколад. Оставете чашите за 2 часа в хладилник и сервирайте с маслени бисквити.