Необходими продукти
200 г брашно
0,5 ч.л. бакпулвер
0,5 ч.л. сода
1 ванилия
5 яйца
180 г захар
150 г масло
50 мл прясно мляко
2 с.л. какао
120 г черен шоколад
0,5 ч.ч. орехи , натрошени
0,5 ч.ч. фъстъци , натрошени
1 щипка сол
Начин на приготвяне
Черният шоколад и маслото разтапяме заедно, на водна баня и оставяме да се охлади.
Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме ядкитеи прясното мляко. Накрая слагаме маслото и шоколада. Разбъркваме добре.
Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
Печем кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 40-50 минути (проверяваме с клечка за готовност).
Източник: Kulinaria.bg