Мазна риба

Сьомгата, скумрията, херингата и други мазни риби понижават риска от аритмия и атеросклероза. За да се усети благоприятното ѝ влияние върху организма, обаче трябва да се консумира 2-3 пъти в седмицата.

Овесени ядки

Богати на фибри, омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и калий, те намаляват лошия холестерол, поддържат тонуса на кръвоносните съдове и подобряват храносмилането. Като колкото по-едри са зърната на овеса, толкова по-полезни са те.



Горски плодове

Боровинките и ягодите са много ефикасно средство за намаляване на кръвното налягане и разширяване на кръвоносните съдове.

Черният шоколад, но такъв, който е със съдържание на какао над 70%, спасява от съсирване на кръвта и следователно предпазва от инфаркт и инсулт. Антиоксидантите в него пък намаляват високото кръвно налягане.



Ядки

Ядките, особено бадемите и орехите, съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини и предотвратяват покачването на лошия холестерол.

Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които се борят успешно с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.

Резултатите от дългогодишни изследвания показват, че благодарение на ежедневната употреба на зехтина жителите на о. Крит умират рядко от инфаркт, въпреки че имат генетична предразположеност към високо ниво на холестерол.

Авокадо


Ако добавяте по1/4 авокадо към салатата или месото, ще намалите нивото на "лошия" и ще си добавите "добър" холестерол в кръвта.
Освен това особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравето на сърцето.



Вино

Виното има антиоксидантни, антиканцерогенни, антитромбоцитни и противовъзпалителни свойства, които при редовна консумация предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания и ракови болести.

Зеленият чай и по-точно флавоноидите в него действат като антиоксиданти, поради което предотвратяват възпалителните изменения. Предполага се, че намаляват и съсирването на кръвта, оказвайки по този начин профилактична роля при инфаркт.

Спанак и броколи

Съдържат много лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза, които нормализират кръвното налягане и освен това намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.



Канела

Тя намалява лошия холестерол и освен това засилва метаболизма и спомага за загубата на излишни килограми.



Чесън

Той също влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система, като понижава кръвното налягане и предпазва от образуването на атеросклеротична плака, която е основната причина за стесняване на съдовете.