Eто, че отново настъпи онзи критичен период от годината, когато ни се струва, че най-сигурният начин да останем здрави е да потънем в дълбок зимен сън на топло вкъщи.

Може и да е така, но уви, офисът и ангажиментите ни зоват, а метеорологичните условия са просто един неприятен фактор, който трябва да преодолеем. Какво друго обаче можем да направим, освен да сведем излизанията до минимум и да се "екипираме” с топли дрехи? Разбира се, да се храним правилно и да приемаме определени храни, които да подсилят имунитета ни, тъй като микробите и вирусите ни дебнат от всеки ъгъл. Ето и продуктите, които ще ви поддържат здрави през зимния сезон и дори след него:

1.Чесън

От векове насам чесънът е всеизвестен като едно от най-ефикасните лекарства срещу простуда и други болести, освен това е чудесна превантивна мярка. Можете да го използвате, за да подправите ястията, които обичате, но лекарите препоръчват да се консумира свеж, защото в натуралния си вид е най-полезен.

2.Риба

Богата на омега-3 и витамини, рибата трябва да бъде неизменна част от зимното ви меню. Освен това помага да поддържаме стройна фигура.

3.Шоколад

Най-накрая имаме оправдание да си похапваме прилично количество от любимото ни сладко изкушение. Спрете се на шоколад, който съдържа повече какао, защото той не само ще ви направи по-активни, но и ще предпазва организма ви от вредните бактерии, които трепетно ви чакат навън.

4.Гъби

Те са чудесни, не само като профилактично средство, но дори и когато вече сте болни. Гъбите могат да имат чудотворно въздействие върху вас, тъй като имат силен противовъзпалителен ефект.

5.Джинджифил

Колкото и да е натрапчив и особен вкусът му за повечето от нас, джинджифилът заслужава да бъде част от менюто ви всеки ден, независимо под каква форма. Джинджифилът е на почит в Китай, още от древни времена, защото има мигновено действие, особено ако сте в начален стадий на грип или простуда. Причината за това е богатото му съдържание на витамин С, В и ретинол.

6.Лимон

Свежестта и ударното количество витамин С в лимона могат да ни задържат здрави и активни цяла зима, независимо при какви температури ни се налага да излизаме навън. Най-добре е да го консумирате, без да е минал през термична обработка, за да не изгуби полезните си качества. Прекрасно би било денят ви да започва с чаша вода, смесена с прясно изцеден сок от лимон.

7.Мед

Всичко е по-вкусно и приятно, когато прибавим лъжица мед. Любимо лакомство, което също ни държи далеч от болестите. Той е чудесен за кожата, за нервната ни система, както и за тонуса ни.

8.Тиква

Тя спомага правилното функциониране на организма и е чудесен антисептик. Ако не обичате тиква, можете да се насочите към други плодове и зеленчуци в оранжев цвят, като например морковите, защото те имат същото действие върху здравето.

nutritionsecrets.com, cookinginsens.wordpress.com, huffingtonpost.ca, eatthis.com, tumblr.com, pinterest.com

Последно от woman.bg