На 81-годишна възраст, три месеца преди кончината си, голямата ни театрална актриса позира за серия актови снимки пред сценографа Юлиян Табаков.

Необичайна изложба на Юлиян Табаков се открива на 3 април в столичната галерия "Райко Алексиев". Проектът носи името "Мигновения" и включва няколко серии от широкоформатни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева, по-известна в театралните среди като Мама Злата.

Фотосесията е заснета през януари 2007, три месеца преди Златина Тодева да напусне този свят. Тя е забележителна не само със своите над 200 роли в театъра и киното, а и с това, че на върха на своята професионална кариера има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството, припомнят паметливи.

Изложбата обещава да покаже на всички посетители точно това нейно уникално качество.

Златина Тодева е родена на 27 февруари 1926 г. в Стара Загора, а името й се свързва основно с пет провинциални театъра - в Стара Загора, Пазарджик, Димитровград, Хасково и Пловдив.

През 1991 г., след смъртта на своят съпруг Никола Тодев, актрисата решава да се оттегли, но не след дълго, по настояване на Юлия Огнянова, се завръща с моноспектакъла "Забравените от небето". Така започва нейният нов творчески възход, който се откроява с предизвикателни предложения за участие в нестандартни театрални форми, кино и дори анимация.

Начинът, по който изглежда в тези години - старостта с нейните деформации, съчетани с по детински бодро и "хитро" излъчване, неизчерпаемата й енергия за игра, - я превръщат в любим артист на публиката и вдъхновение за много творци до края на дните й.

Познанството на Юлиян Табаков и Златина Тодева датира от представлението "Анатомия на крайното", по което те работят няколко години по-рано. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на актрисата й се налага да се съблече.

Впечатлен от нейното присъствие, младият творец й предлага да направят съвместна фотосесия. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята, но внезапната й смърт става причина кадрите да не видят бял свят - до тази година.

"В допълнение към широкоформатните изображения планирам да представя и части от други фотографски серии в по-малък формат. Желанието ми е да предизвикам размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват - старостта, смъртта, любовта, началото и края.

Това са винаги присъстващи теми в мислите на всеки от нас, било то на съзнателно или подсъзнателно ниво. Те са неразделна част от живота като такъв, което ги прави универсални", споделя Юлиян Табаков.

Неразделна част от фотографската изложба е и образът на Марий Росен, който е по-известен като член на електронната формация Help me Jones. Той е популярен в артсредите като вокалист на дуото, но и като режисьор, актьор, поет и текстописец.

Изложбата се открива на 3 април, петък, в 18,30 ч. и може да се разгледа до 19 април.

Юлиян Табаков завършва ССХУПИ със специалност "Детски играчки", НХА "Николай Павлович" със специалност "Сценография", а през 2002-ра ENS des Beauix Arts в Париж - ателие Фишер / Дитман.

От 2002 г. живее и работи в Швеция като художник и сценограф. През последните 15 години прави сценографски и костюмографски решения за над 40 представления в Швеция, България, Русия и Литва, както и многобройни самостоятелни изложби.

През 2000 г. дебютира и като режисьор с авторския спектакъл "Три сестри" по А.П.Чехов, а дебютът му в киното "Цветанка" (2012) печели 12 международни и национални отличия, две национални номинации и е официално селектиран за участие в над 20 фестивала по цял свят.

Удостоен е с "Аскеер" за постижения в областта на костюма през 2013 г. за "Идиот 2012" по Достоевски.