Какво знаем за епилацията? И дали фактите, които са ни известни за нея са истина или са просто поредните митове, които се носят сред хората.

В тази статия ще изредим 6 от най-популярните митове за епилацията. Учудващо как толкова много хора в България се подлагат на различни видове епилация и колко малко от тях знаят истината за нея, всъщност.

Четете още: Изтрийте тъмните петна от подмишниците

Мит 1: Всички косми трябва да се повлияват при епилация

Напълно погрешно схващане. За ефективността на епилацията оказват влияние най-малко 10 фактора и при всеки човек е строго индивидуално как, кога и до колко ще се повлияе от епилацията. Така че, е много важно всеки човек да се подложи на диагностика при дерматолог преди да прибегне до какъвто и да било вид епилация. Иначе се получава ситуация от типа „пробра-грешка“, докато установим кое е най-добро за нас. Например, факторите, които влияят на резултата след епилация са:

*Етапите на растеж на косъма. Те са няколко.
*Цвета на косъма
*Цвета на кожата и контраста между цвета на косъма и кожата. Колкото по-светла е кожата и колкото по-тъмни са космите върху светлата кожа, толкова по-лесно се повлияват. Обратното обаче дава негативен резултат. Светли косми върху тъмна кожа се повлияват по-сложно.
*Дълбочината на растеж на космите
*Третиранта зона

Четете още: Врастват ли ви косъмчета?

Защо етапът на растеж на косъма има значение? Апаратите за обезкосмяване загряват косъма и неговия фоликул с цел да го унищожат. Но в същност в момента на епилация се унищожават само космите в активна фаза на растеж. В същото време обаче апаратът загрява и т.нар. „заспали“ косми, тези които още не са израснали на повърхността, като по този начин ги „събуждат“. След време те израстват.

Това не означава, че епилацията не е била успешна, а просто че трябва да повторите процедурата пак и пак, докато унищожите всички „заспали“ косми. Колко процедури са това – е строго индивидуално, зависи колко „заспали“ косми имате.

Цветът на косъма е важен, тъй като често хората се заблуждават от реклами, които тръбят, че даден апарат третира бели косми. Всъщност белите косми не се влияят от апаратите за обезкосмяване, тъй като нямат меланин (тоест пигмент). Червените косми също не се влияят, тъй като те съдържат друг тип пигментация, която повечето апарати не са пригодени да „разпознават“. Объркването идва най-вече от превода от английски. Производителите на апарати посочват, че те премахват light косми (тоест светли, но все пак с меланин), а не white (бели). Проверявайте сайтовете на производителите.

Колкото по-дълбоко в кожата се намира коренът на вашия косъм, толкова по-трудно може да бъде убит. За ефективното му отстраняване се изискват по-малко агресивни апарати с по-специфични настройки, които могат да бъдат коректно направени само от опитни специалисти и дерматолози.

И накрая – зоните. В някои зони от човешкото тяло има повече заспали косми отколкото в други, което означава, че за да бъде отстранено напълно окосмяването в съответната зона, трябва да се направят повече процедури. Имайте предвид всичко това, когато се подлагате на епилация.

Мит 2: Преди епилация космите не трябва да се бръснат

Точно обратното. Преди епилация с лазер, задължително трябва да обръснете зоната, която ще епилирате. Не трябва да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска, а да обръснете космите. В противен случай епилацията няма да е ефективна. Дори можете да получите изгаряния от лазера.

Очаквайте продължение.

Четете още: Вълшебната мицеларна вода